Преизбраха Кристин Лагард за директор на МВФ

Тя е била избрана с консенсус

19:33 | 19 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg *** Local Caption *** Christine Lagarde
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg *** Local Caption *** Christine Lagarde

Бордът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) преизбра сегашния си управляващ директор Кристин Лагард за втори мандат, който започва да тече от 5 юли 2016, съобщава Investor.bg.

Лагард, която беше единственият кандидат, е била избрана с консенсус, гласи съобщение на МВФ.

„Радвам се, че ми бе дадена възможност да ръководя МВФ за втори 5-годишен мандат. Много ценя продължаващото доверие и подкрепата от Борда на директорите и нашите 188 страни членки“, коментира Лагард своето преизбиране.

Лагард пое поста през 2011 и спомогна за облекчаване на дълговата криза в Европа. Тя предприе промени, които дават по-голямо влияние на развиващите се пазари, измежду които Китай и Бразилия, в МВФ.

„През последните пет години МВФ адаптира и заздрави своя капацитет за отговор на нуждите на своите членове и е добре подготвен, за да им помогне с предизвикателствата в бъдеще“, заявява още Лагард.

„Глобалната икономика преминава през редица важни промени и ние сме фокусирани върху това да помогнем на нашите страни членки да ги управляват успешно чрез отличните ни служители, предоставящи съвети и където е нужно – финансова подкрепа. МВФ остава отдаден на своята фундаментална цел – да гарантира глобалната икономическа и финансова стабилност чрез международно сътрудничество“, допълва тя.