Русия не обмисля да намалява добива на петрол

Добивът на петрол в страната през януари достига 10,8 млн. барела на ден

19:14 | 19 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Русия не обмисля да намалява добива на петрол

Русия няма намерение да намалява добива на петрол, макар и да има готовност да го замрази. Това коментира първият зам.-министър на енергетиката Алексей Текслер,  цитиран от ТАСС, предава Investor.bg.

През седмицата сигнал за споразумение между Саудитска Арабия и Русия за ограничаване на добива на петрол стана причина за оживление на пазарите. Цената на европейския сорт брент за кратко докосна $35 за барел, а на американския лек суров петрол надхвърли $31 за барел. В последните часове обаче тенденцията отново се обърна заради опасенията за пренасищане на петролните пазари.

Затова и вече се чуват коментари, че не е достатъчно просто замразяване на добива, а директно намаление на добивите.

„Този въпрос не стои пред нас“, категоричен е обаче Текслер. Според него Русия има технологични особености в добива, както и собствени интереси, на базата на които се взимат решенията за добива на петрол.

По данни на Централното диспечерско управление на топлинно-енергийния комплекс през 2015 руските петролни компании са добили рекордните 534 млн. тона петрол. Това представлява ръст от 1,4 на сто спрямо 2014.

До този момент енергийният министър Александър Новак вече декларира, че руските компании планират да запазят това ниво и през 2016.

По данни на ОПЕК през януари добивът на държавите от организацията се повишава със 131 хил. барела на ден до 32,3 млн. барела на ден. В същото време добивът на петрол в Русия през януари достига до 10,8 млн. барела на ден.