Стефан Панайотов, предприемач: Нямам нищо общо с новия проект за българо-руска телевизия

Не аз стартирам българо–руска телевизия, а Хоризонт медия АД, твърди той

17:39 | 17 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Стефан Панайотов, предприемач: Нямам нищо общо с новия проект за българо-руска телевизия

Г-н Панайотов, научихме, че стартирате нов телевизионен проект - българо-руска телевизия, бихте ли разказали повече за нея, какво да очакват зрителите и откога?

Това не е вярно, не аз стартирам българо – руска телевизия, а Хоризонт медия АД стартира такава. Бях съдружник и член на съвета на директорите на това дружество, но миналата година продадох акциите си и напуснах управителния орган. Впоследствие работих по проекта като външен консултант по изготвяне на документи за регистрация в СЕМ, програмни схеми и всичко необходимо.

В тези документи заявихме, че искаме регистрация на български телевизионен канал с име HMTV, който според нашето законодателство ще се излъчва на български език.  Защо в момента ръководството на Хоризонт медия АД е решило да пуска българо-руска телевизия - не мога да знам. Беше заявено пред СЕМ, че телевизионният канал ще стартира на 1 март.

За съжаление по съдържанието също не мога да кажа много освен това, че ще се акцентира на филми, произведени в Русия - защото не съм участвал при закупуването на филмите. 

В някои публикации в медиите излезе информация, че Вие имате и медийни проекти с МСАТ. Иматe ли нещо общо?

В миналото съм имал медийни проекти с МСАТ, но не и в момента. Бяхме съдружници във Варна ТВ Груп АД преди повече от 15 години, а в момента фирмата не функционира и даже не е пререгистрирана.

Каква е историята на проекта ви с Варна телеком ООД?

Преди около 15 години бях собственик на Варна кабел ЕООД – кабелен оператор. Тогава създадохме заедно със МСАТ, Ариел и Кабел груп дружество с ограничена отговорност Варна телеком. Дружеството беше сформирано с цел да се изгради съвременна оптична мрежа във Варна, нова съвременна главна станция и да се започне продажба на интернет достъп, но не е осъществявало търговска дейност.

С каква дейност се занимавате в момента?

В момента се занимавам с консултантска дейност в областта на електронните медии и телекомуникации. Произвеждам водород базирани устройства – така наречените Генератори на газ на Браун, които се ползват в моторни превозни средства за намаляване разхода на гориво и подобряване от екологична гледна точка на вредните им емисии, изпускани в атмосферата.

Нещо ново в тази област?

Подготвям се за кандидатстване по европейска програма за финансиране на разработката на иновативни продукти. Внедрявам такива технологии и на чужди пазари.