Георгиев: Скандинавските централни банки са иноватори

В развитие, 17.02.2016

14:00 | 17 февруари 2016
Обновен: 15:42 | 17 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Борис Георгиев, преподавател по икономика в университета в Орхус. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Георгиев, преподавател по икономика в университета в Орхус. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Швеция е и ще остане лидер сред Скандинавските икономики, но ръстът й плавно ще намалява, като достигне около 2,7 – 2,5%. Същото важи и за Дания. Това каза Борис Георгиев, преподавател по икономика в университета в Орхус, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. В Скандинавските страни се наблюдава увеличение на производствените мощности, ръст на заплатите и леко забавяне на ръста на цените на недвижимите имоти.

Политиката на централните банки в региона, по думите на събеседника, затвърждава мнението, че инфлацията в тези държави, както и в целия ЕС все още е прекалено ниска. „Това показва, че централните банки са иноватиори в тази сфера. Защото не са много банките по света, които са прибегнали към негативни лихви. Това се прави, за да се стимулира икономиката, предвид много ниската инфлация“.

Въпреки тази политика, каза Георгиев, Шведската централна банка не успява вече четири години да покрие целта си от 2% годишна лихва и дори преди няколко месеца е понижила очакванията си за 2016 година.

„Това принуди банкерите да действат малко по-агресивно на пазара, да покажат, че с цената на всичко ще преследват покачване на инфлацията до целта, която са си поставили, а тя остава непроменена, а именно - 2% на годишна база“.

Норвегия, Швеция, Дания и Финландия се развиват изключително добре, икономическият растеж е положителен, като Швеция е лидер с икономически растеж за 2015 от над 3,5%. Добро развитие има и в Дания, но възстановяването там трае малко по дълго, каза Георгиев.

По думите на икономиста рязката волатилност при увеличение на цените на недвижимите имоти е разбудила допълнителни дискусии, дали не се задава балон на недвижимите имоти.

Дания показва ръст на заплатите на фона на ниската инфлация. Реалните заплати са скочили с 2,2%, което показва, че в реални стойности хората са станали по богати“.

Финландия представлява изключение, но смятам, че благоприятното развитие на ЕС ще благоприятства и тази страна и трендът на развитието й ще се обърне в позитивна посока“.


Вижте повече във видеото: