Трябва ли да се тревожим за растежа на китайската икономика?

Коментар на Елга Барш, икономист на Morgan Stanley

14:05 | 11 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Елга Барш. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елга Барш. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Елга Барш, икономист на Morgan Stanley, коментира състоянието на китайската икономика и банковия сектор в страната в предаването Countdown по Bloomberg TV. 

Притеснява ли Ви това как ще се отрази забавянето на китайската икономика на Европа?

Нашите притеснения не са свързани с растежа на китайската икономика. Смятаме, че ще видим забавяне на икономическото развитие, но това ще се случи постепенно. Забавянето на растежа в Китай също така е знак, че китайската икономика преминава през структурни промени от бързо развиващия се индустриален сектор до по-слабо представящия се сектор на услугите. Нашите опасения са свързани най-вече с дефлационното напрежение, което Китай създава за останалия свят. Изглежда, че страната ще последва примера на Япония, за да се справи с необслужваните заеми в банковата система. Това е нещото, върху което сме съсредоточени към този момент.

Какво имате предвид под това „да последва примера на Япония“?

Имам предвид, че намаляването на дълговете трябва да се случи постепенно. Те не подкрепят идеята за агресивно съкращаване, което води бързо до фалити и изчистване на системата. Голямото различие между Европа и Китай е, че Китай е страна, която има огромна нетна експозиция на чужди активи. Като икономика, те могат да намалят загубите, които биха акумулирани във финансовата система. Мисля, че това е нещо, което трябва да имаме предвид.

Мислих си за това. За последните седем години коментирахме, че Съединените щати се справиха с проблемите в банковата система и лошите кредити и затова са много по-напред. Това, което казвате или по-скоро предлагате е да не обръщаме внимание на проблемите, няма да изчистим бързо системата. Ако необслужваните заеми в Китай са 10% от активите в системата, това са 3,5 трлн. 3,5 трлн, които ще бъдат изтрити от банковата система според това, което казва Bass. Просто се чудя защо ако искате да ребалансирате системата, не пристъпите към по-агресивни действия и не изчистите натрупаните дисбаланси в нея?

Не казвам какво трябва да направят, а какво е по-вероятно да предприемат. Това е важно уточение. Смятам, че всяка икономика има своя начин за справяне с подобни проблеми. Ако сравним Европа и САЩ. Съединените щати се справиха бързо и реализираха загуби отчасти, защото тяхното законодателство за обявяване на неплатежоспособност е различно от това, което имаме в Европа. В Европа все още влачим някои загуби от финансовата криза под формата на необслужвани заеми в банковата система.