Надценени ли са китайските технологични компании

Кай фу Ли, основател на China's Innovation Works

11:24 | 11 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Началната страница на приложението за съобщения на Tencent, QQ. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg
Началната страница на приложението за съобщения на Tencent, QQ. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Анализ на Кай фу Ли, основател на China's Innovation Works на условията за работа в Китай на технологичните компании от Китай и САЩ в интервю за Bloomberg Ню Йорк на 10 февруари 2016.

 

Опасенията от забавянето на Китай преувеличени ли са?

Забавя се. Икономиката се забавя, както виждаме от цифрите, но Китай всъщност има две икономики - традиционна и нова - технологии, онлайн към офлайн, е-търговия, социални мрежи. Потребителски услуги.

Тя расте много силно.

Въпросът е дали ръстът в технологиите ще бъде достатъчен, за да компенсира забавянето на традиционната икономика?

 

Технологичната индустрия все още е сравнително нова в Китай спрямо някои от по-старите като производствен и индустриален сектор. Хората си задават въпроси като гледат цените на някои от китайските технологични компании. Дали ръстът не е излязъл от контрол при тях?

Абсолютно не е вярно. Не е извън контрол. Компании като Tencent, Alibaba са много могъщи..

 

Не са много..

В технологичната индустрия, когато станете номер едно, това е сериозен успех. Можете да надграждате и създавате огромни печалби и да развивате много странични бизнеси.

Какво виждаме с Google, който направи Alphabet, така ще стане и с китайските компании.

Най-големите компании ме карат да съм оптимист. Резултатите им са прекрасни. Например Alibaba, които за ден продават за 14 млрд. долара. Това стана на 11 ноември. За един ден само.

Миналата китайска Нова година WeChat и QQ, и двете продукти на Tencent генерираха 12 млрд. red envelops. Това са парични транзакции - хората си подаряват пари за китайската Нова година.

Тези цифри са уникални на пазар, който е толкова голям, с 750 млн. потребители на смартфони. Повече от половината от тях могат да плащат онлайн, без такса. В Китай няма такса за плащане онлайн с кредитна карта или PayPal.

Това са безплатни транзакции.

Това ще създаде много нови бизнес възможности онлайн.

 

Дори и да е много голям пазар с голям потенциал, тези технологични компании става толкова големи, защото китайското правителство пази пазарния им дял. Какво ще стане с Facebook и Google, които искат да навлязат на китайския пазар, но не могат заради цензурата?

Има различни американски компании. Някои като Apple и в известен смисъл Microsoft работят много добре.

Други компании се борят повече и виждаме какво става.

Смятам, че по-големият въпрос е дали американските компании могат да се адаптират към китайската култура, среда и изисквания?

Например red envelop, за която споменах.

Ако една чуждестранна компания не разбира идеята, няма да може да капитализира от нея. А тази услуга е много важна в китайската икономика.

За да може една американска компании да успее в Китай, трябва да се преосмисли за китайския пазар. Да локализира американския си продукт.

 

Голяма част от американските компании, които продават продукти на китайските потребители се справят добре. Например Nike. Но когато говорим за потребителски услуги, тук става по-трудно. Тук се появяват проблеми като интелектуална собственост и цензура. Ще се променят ли тези неща в Китай?

Смятам, че е много трудно.. Има само две големи страни в света. САЩ и Китай. Големи като достатъчно многобройно население и хора, които могат да плащат онлайн.

Няма много примери за китайски компании, които се справят добре извън Китай или не-китайски компании в страната.

Голяма част от това се дължи на култура, език и специфика на управлението. В момента не бих заложил на американски компании в Китай.

Има и други проблеми, разбира се, както казвате.