ЕС трябва да се възползва от възможността за присъединяване на Западните Балкани

Сотирис Сербос, преподавател по международна политика в Тракийския университет Демокрит, В развитие, 06.07.2018

20:22 | 6 юли 2018
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) не бива да пропуска възможността за интегриране на Западните Балкани. Ако това се случи, то други страни могат да се възползват и да окажат влияние в региона. Има необходимост от предприемане на действия, които да разрешат политическите проблеми на страните и да се пристъпи към присъединяването им към ЕС. Това каза Сотирис Сербос, преподавател по международна политика в Тракийския университет „Демокрит“, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Необходимо е сътрудничество за постигане на интересите в региона и ЕС също трябва да вземе участие. Има много несигурности, посочи Сербос.

„Гърция и България трябва да имат ясни цели и да изведат своите интереси, тъй като няма общоевропейски консенсус за бъдещето на страните от Западните Балкани. България, Гърция и Румъния имат възможност да представят по-добре региона на европейските си партньори. Процесът трябва да се приключи и да има ясна насока“.

Сключването на споразумението между Атина и Скопие за името на Македония гостът определи като положителен факт. Гърция се опитва да намери решение на въпроса , което да има както вътрешнополитически, така и външни ползи за двете страни, добави той.

„Това споразумение цели промяна на историята. Цели промяна на настоящето с оглед на бъдещето. Гърция разбира, че името бе от съществено значение за присъединяването на Македония към ЕС. Това е положително начало за европейското бъдеще на региона, който така или иначе е изправен пред много проблеми в последните десетилетия. Също така, това би подпомогнало стабилизацията на Гърция“.

Предстоят конституционни промени в Македония, коментира Сербос. Правителството обаче няма мнозинство към момента. Предстои и референдум в страната. Има вероятност да се стигне до предсрочни избори, за да се пристъпи и към конституционните реформи, добави той.

Също така, гръцкото правителство трябва да ратифицира това споразумение. Предстои да се види какво ще е и развитието в Гърция, където има коалиционно правителство, част от което е против ратифицирането на това споразумение, коментира още Сербос.