Давос: Доне от Generali без притеснения за изборите в Италия

Филип Доне, гл. изп. директор Generali

14:53 | 24 януари 2018
Автор: Иван Николов
Филип Доне, гл. изп. директор Generali по време на интервю за Bloomberg. Давос, Швейцария. 24 януари 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Филип Доне, гл. изп. директор Generali по време на интервю за Bloomberg. Давос, Швейцария. 24 януари 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Големите партии в Италия официално представиха предизборните си програми преди вота през март. Предложенията включват идеята на бившия премиер Силвио Берлускони за 23% плосък данък за физически лица и минимален доход за най-бедните домакинства на движението Пет звезди, съобщава Bloomberg.

Това са все скъпи идеи, особено в страна с изтънели финанси. Мярката може да извади извън контрол публичните разходи. Италия е втора след Гърция в еврозоната по съотношението на дълга. Той е 130% по данни на централната банка. Дори след като през 2017 отбеляза най-бързия ръст от 2010, икономиката на Италия е все още по-слаба отпреди 10г.

Движението Пет звезди поиска дори референдум за членството на Италия в еврозоната, но не бе включен в програмата от 20 точки, която лидерът Луиджи ди Майо обяви в неделя, 15 януари.

Убеден съм, че в Италия всичко ще бъде позитивно след изборите през март, каза Филип Доне, гл. изп. директор Generali.

"Ако сравним с това, което стана във Франция, която е близо до Италия миналата година, ситуацията е много позитивна. Защото популисткият риск бе много висок и във Франция, не само в Италия".

Чуйте интервюто му от Давос за Франсин Лакуа от Bloomberg.