Давос 2016: Инвестициите и ТВ реклама

Морис Леви, гл. изпълнителен директор Publicis

10:58 | 21 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016: Инвестициите и ТВ реклама

Интервю на Морис Леви, гл. изпълнителен директор Publicis за Bloomberg от Световния икономически форум в Давос 2016 на 20 януари 2016.

 

Нека ви кажа нещо за пазарната корекция: пазарите реагират повече от нужното на новината, която знаем. Смятам, че няма нова новина. Например цената на петрола или растежът в Китай и другите проблеми като глобалният растеж - от известно време знаем, че ситуацията няма да се подобри силно през 2016.

Така че просто се тревожа леко от това преиграване на новините.

 

Да, но пазарите може би се опасяват от глобално забавяне. Това е нещо ново.

Не е толкова ново. Не е реално забавяне. Нямаше да имаме растежа, който очаквахме и никой не знае. Освен французите, които си мислят, че икономиката ще расте тази година.

Всеки беше сериозно разтревожен от забавянето на ръста и не вярвам, че щяхме да имаме през 2015 ръстове като 3,5% или 3%. Беше ясно от началото, че ще сме по-ниско.

 

Какво виждате при планирането на компаниите? Трябва ли да планират за новата нормала на Лагард, трябва ли да планират - не за нова рецесия, а за потъване на икономиките? Какво правят в тази среда?

В момента за съжаление се въздържат от действия. Те инвестират колкото трябва. Не харчат колкото биха могли, за да разрастват бизнеса. Предпазливи са и има доста въздържаност. Не наемат, заради тези опасения.

Никой не разбира точно ситуацията в Китай.

Всъщност те не че се страхуват от това, което може да стане, а от това, че не разбират какво става.

Има толкова много различни съобщения от Китай. Противоречива информация. Едни казват, че са бичи настроени към Китай, други - че няма да инвестират.

Статистиката има спорно ниво на достоверност и затова хората просто се тревожат. Вижте какво стана с автомобилния пазар и с индустрията в Китай. Имахме ужасен ноември, направо потъване и след това през декември скочи до небето.

Това е йо-йо ефект.

 

Пазарите усещат тази несигурност, нали? Какво трябва да стане? От шок ли се нуждаем на пазара? За да си кажат хората, е, това е лошата новина, да работим. И колко време ще стоим в тази неизвестност?

Не виждам какво може да стане поради факта, че сме в глобализиран свят. Винаги имаме пазар, който може да стане по-негативен от очакваното.

Главният проблем е прочутият пазар на БРИКС. Русия е наникъде. Бразилия има трудности в икономиката, социалните въпроси, политиката. Единственият пазар, който сякаш се възстановява е Индия.

 

Къде ще отидат ТВ реклами - не след 30 години, а след 2-3-4 години? ТВ реклама динозавър ли е вече?

Не е динозавър. Начинът, по който хората ще гледат телевизия вече се промени и ще продължи рязко да се променя. Както стана дума преди няколко минути, че родените в дигиталната ефоха се държат по съвсем различен начин от нас. Така и начинът, по който консумират телевизия е много различен. Ще трябва да се адаптираме. Идеята, че имаме пасивни зрители на телевизионни предавания, които си седят с бира и пуканки в ръка си отиде.

Да, всичко това принадлежи на миналото. Ще има преход, защото все още много хора гледат телевизия по стария начин и нещата бавно ще се променят.

Четете още интервюта от Давос 2016.