Интерес към новите индустриални зони край Сандански и Кърджали

Добавената стойност в производството в България със скок от 240 млн. лв.

17:28 | 25 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Сандански. Снимка: Facebook
Сандански. Снимка: Facebook

Има "особен интерес" към новите индустриални зони - край Сандански и Кърджали, които се изграждат от Министерството на икономиката. Това коментира зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Тези бизнес зони осигуряват бърз достъп до трети страни, посочи още Манолев по време на среща с представители на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). В разговорите участваха представители на сектори на производството, строителството, търговията, услугите, земеделието и т.н.

Зам.-министърът отбеляза, че за първите шест месеца на тази година създадената добавена стойност в производството се увеличава с 240 млн. лева и вече достига 8 млрд. лева.

Сред основните теми, които Манолев обсъди с представителите на бизнеса са възможностите за финансиране през европейските фондове, както и мерките за намаляване на административната тежест.

С промените за намаляване на административната тежест бизнесът и гражданите ще пестят средно по 200 хил. лева годишно. Косвените ползи от това обаче е намаляване на времето за посещение на институциите и оптимизиране на дейността на администрацията.

Александър Манолев е уведомил бизнеса и за резултатите от посещението си в Бавария, става ясно още от съобщението на икономическото министерство. Сред другите обсъждани теми бяха недостигът на квалифицирани кадри, предстоящите схеми за финансиране по ОПИК, законодателната програма на Министерството на икономиката и др.