Нифору: 180 млн. л. вино сме произвели през 2015

Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино за производството и износа на българско вино в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria, 21.12.2015

22:42 | 21 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Галина Нифору. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Галина Нифору. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 България произведе около 180 млн. литра вино, което е почти двойно повече от миналата година. Реколта 2014 година се оказа една от най-лошите за последните 70 години в България. Една трета от произведеното вино се изнася, а за 2015 това са 60 млн. литра. Това каза Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино в студиото на „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Имаме ръст на износа от пет процента, въпреки слабата реколта през 2014. Има ръст и на консумацията на вино в България, почти 13%. Това е един много сериозен процент, като нараства консумацията на бяло вино и розе. Хубавата новина, за нас, винарите, е, че успяхме да заемем втора позиция след бирата, а ракията остава на трето мясото.“

Причината за огромната разлика в резултатите на винопроизводителите през миналата и тази година не е икономическа, каза Нифору. „Имаше страшно много наводнения, които буквално съсипаха лозята, точно в периода, когато не трябваше да се случва“.

2015 година е една много хубава, интересна година. Тя не мина съвсем безпрепятствено, но все пак имаме двоен ръст и почти се връщаме към позициите си в цифри за последните няколко години. През 2011 бяхме произвели 270 млн. литра. Така че, има още какво да се желае“.

Нифору сподели, че „има много лозя, които в момента са новозасадени, започват да дават плод и в бъдеще ще се увеличава производството на грозде, съответно и на вино, а и консумацията расте".

„България има много голям капацитет да увеличи своя износ. Суровина има. Все повече лозя са засадени, очакваме да има плод. Само през миналата година е даден старт на строеж на над 19 нови изби. Секторът се развива много добре и аз вярвам, че ръстът на бизнеса ще дойде именно от износа“.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции би помогнало много на бранша, каза още Нифору, защото „ще можем да навлизаме много по-бързо на тези пазари“.

„Нашата цел е да заложим на най-големия пазар в световен мащаб - САЩ. Той е на тази позиция от 2010 година. Китай е много добър пазар. През последните 2 години имаше известно плато, но нещата тръгват нагоре. Ще заложим и на Япония, защото е една от малкото държави, където България има положителен имидж“, каза винопроизводителят.

По думите на специалиста българските вина се продават на средна цена от 9,90 долара, а в сегмента 19-15 долара също имаме добри позиции.

"България не може да измести нито Чили, Аржентина, Испания, нито Австралия. Трябва да се ориентираме към клиенти, които харесват нещо различно. Ние нямаме финансовата мощ на тези страни, за да вложим в реклама. Мащабът е различен, но по наши наблюдения имаме добри шансове в „поколението Хикс“. Това са млади хора, между 25 и 30 години, които искат да опитват нови неща и са готови да платят до 50 долара за ново, различно вино. На този пазар, обаче, трябва да бъдем много откровени, много истински, защото Поколението Хикс веднага хваща лъжата“.

„Много бих искала, целия винен бранш да организираме конференция, на която да определим кои сме ние и как ще се позиционираме на основните пазарите“, сподели Нифору.