Сърбия намалява лихвите след овладяване на инфлацията

Анализатори отбелязват успеха на съседката ни да затегне паричната си политика

11:20 | 13 юни 2024
Автор: Антония Косева
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Сърбия вероятно ще намали разходите по заемите за първи път от повече от три години, след като инфлацията се забави, а Европейската централна банка пое курс към облекчаване на паричната политика.

Очаква се Националната банка на Сърбия да намали референтната си едноседмична лихва за обратно изкупуване с 25 базисни пункта до 6,25%, според 11 от 17 анализатори в проучване на Bloomberg. Останалите не виждат промяна през този месец, въпреки че инфлацията се понижи, в съответствие с прогнозите, до 4,5% на годишна база, което е горната граница на допустимия диапазон от 1,5%-4,5%.

"След първото намаление на лихвения процент на ЕЦБ на 6 юни смятаме, че сега Националната банка има възможност да започне своя цикъл на предпазливо облекчаване с подобно намаление от 25 базисни пункта", заяви Bank of America в бележка от понеделник.

Главният стратег на банката, Владимир Осаковски, също предвижда по-нататъшно облекчаване с 100 кумулативни базисни пункта по-късно през тази година.


Сърбия е готова за намаляване на лихвените проценти | Инфлацията отново е в целевия диапазон

Политиците в Белград задържаха референтната стойност на 6,5% в продължение на десет месеца, след като се пребориха с рязкото нарастване на инфлацията заради затягането на паричната им политика от април 2022 г. до юли миналата година. Инфлацията достигна своя връх през март миналата година - 16,2%, но постепенно се върна в целевия диапазон.

Въпреки това инфлацията беше по-висока от индекса на потребителските цени през май. Според икономиста на UniCredit SpA. Мауро Джорджо Марано това може да накара органите, определящи лихвените проценти, да отложат началото на облекчаването на паричната политика за юли, но въпреки това той очаква намаление с четвърт пункт през този месец.

Според Марано повечето фактори - спадащата инфлация, съкращението на ЕЦБ и натискът за поскъпване на динара - сега са съгласувани, за да може Сърбия да пристъпи към намаляване на лихвения процент, но "инерцията на базисната инфлация остава нестабилна" на фона на силното вътрешно търсене и ускоряването на паричните заеми в динари.

"Предполагаме, че НБС ще намали лихвените проценти от 6,50% на 5,50% през 2024 г. и допълнително до 4,50% през 2025 г., като по този начин ще отрази прогнозирания от ЕЦБ път на облекчаване", пише Марано в бележка от 7 юни.