Уолстрийт отново урежда сделки толкова бързо, колкото през 1924 г.

Преминаването към системата, известна като T+1, която беше изоставена в по-ранната епоха, тъй като обемите стават непосилни, има за цел да намали риска във финансовата система

16:10 | 28 май 2024
Обновен: 16:24 | 28 май 2024
Автор: Грег Ричи
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фондовият пазар в САЩ най-накрая е толкова бърз, колкото е бил преди около сто години.

Тогава за последен път сделките с акции в Ню Йорк са се уреждали за един ден, както ще става от вторник съгласно новите правила на Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Промяната, която намалява наполовина времето, необходимо за осъществяване на всяка сделка, настъпи в понеделник и в юрисдикции, включващи Канада и Мексико.

Преминаването към системата, известна като T+1, която беше изоставена в по-ранната епоха, тъй като обемите станаха непосилни, има за цел да намали риска във финансовата система. Въпреки това съществуват опасения за потенциални проблеми в началото, включително че международните инвеститори може да се затруднят да се снабдят с долари навреме, глобалните фондове ще се движат с различна скорост към своите активи и всички ще имат по-малко време да поправят грешки.

Надеждата е, че всичко ще протече гладко, но дори Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) заяви миналата седмица, че преходът може да доведе до „краткосрочно увеличение на неуспешните сетълменти и предизвикателства за малък сегмент от участниците на пазара“. Основната индустриална група в света на финансите, Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансови пазари, създаде така наречения команден център T+1, който да идентифицира проблемите и да координира ответните мерки.

Фирмите от целия спектър се подготвят от месеци, като преместват персонала, регулират смените и преработват работните процеси, и много от тях казват, че са уверени в собствената си готовност. Притеснението е дали всеки друг контрагент и посредник е организиран по същия начин.

„Има много зависимости в рамките на индустрията и може да има някои трудни моменти при отделните фирми“, казва Том Прайс, управляващ директор и ръководител на отдела за технологии, операции и непрекъснатост на дейността в Sifma. „Но аз съм обнадежден, че фирмите си осигуряват персонал. Те се уверяват, че хората не са на плажа през преходния период, а в офиса.“

Чуждестранните инвестиции в американските пазари надхвърлят 25 трилиона долара | Чуждестранните инвестиции са се увеличили на фона на по-доброто представяне на американските акции

Предизвикателен преход
Уолстрийт не за първи път преминава през такъв преход, но професионалистите в бранша твърдят, че той ще бъде най-предизвикателният. Ерата на Т+1 през 20-те години на ХХ век - десетилетие, наречено „бурните двадесет“, отчасти заради невероятните резултати на фондовия пазар - приключи, защото ръчната обработка на трансакциите означаваше, че е невъзможно да се справим с нарастващата търговска дейност.

В крайна сметка времето за сетълмент се удължава до пет дни. През 90-те години на миналия век той е намален на три дни, което е част от последиците от катастрофата от 1987 г., а през 2017 г. е намален на два дни, за да отрази по-добре съвременния пазар..

Съкращаването до един ден е различно поради размера и мащаба на пазара днес, сложността на трансграничните инвестиции и факта, че САЩ оставят зад себе си много други юрисдикции.

Най-вече валутните сделки традиционно се уреждат в рамките на два дни, което означава, че международните инвеститори, които искат да финансират сделки с ценни книжа в САЩ, ще трябва да си набавят долари много по-бързо.

Въпреки номиналния еднодневен срок, на практика ключовият краен срок в индустрията означава, че мнозина ще разполагат само с няколко часа, за да го направят. Това съвпада с период на известна ниска ликвидност.

„Вероятно ще има корекция в изискванията за ликвидност към края на валутния търговски ден и малко след това - между 15:00 и 19:00 ч. в Ню Йорк“, каза Майкъл Уин, ръководител на отдела за услуги по изпълнение на поръчки за ценни книжа на Citigroup Inc. „От ключово значение за ликвидността ще бъде как тези потоци ще се изравнят в края на деня.“

В средносрочен и дългосрочен план Citigroup очаква ликвидността да се подобри, „когато навлезем в нормалния ход на бизнеса“.

Има две големи изпитания, които се очертават непосредствено за системата Т+1: Първо, т.нар. ден на двоен сетълмент в сряда, когато сделките Т+2 от петък стават дължими по едно и също време с транзакциите Т+1 от вторник. След това ребалансирането на индексите на MSCI Inc. в края на седмицата, когато фондовете по целия свят, които следят нейните измерители, ще променят притежанията си по едно и също време.

„Готови сме за тези очаквани сътресения“, каза Христос Икономидис, програмен директор на T+1 в BNY Mellon. „Знаем, че при подобен преход ще има някои проблеми, така че въпросът е да разполагаме с подходящите ресурси, за да ги отстраним бързо.“