Дипломати от ЕС се опитват да преодолеят ветото на Унгария за оръжията към Украйна

Неотстъпчивостта на Будапеща предизвиква дискусии сред дипломатите за това как фондът на ЕС може да бъде защитен от ветото на Унгария

19:40 | 27 май 2024
Обновен: 20:26 | 27 май 2024
Автор: Наталия Дрождяк,Золтан Саймън,Андреа Паласчиано
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавите - членки на Европейския съюз, стават все по-раздразнени от отказа на Унгария да предостави повече от 6,5 млрд. евро от спешно необходимата военна помощ за Украйна, която се бори да отблъсне руските нападения.

Неотстъпчивостта на Будапеща предизвиква дискусии сред дипломатите за това как фондът на ЕС може да бъде защитен от ветото на Унгария, когато скоро получи нов приток на парични средства от печалбите от блокирани руски активи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви пред репортери в понеделник, че страната му продължава да блокира цялото финансиране за украинските оръжия въпреки силните възражения на други външни министри от ЕС на среща в Брюксел.

„Това предизвика огромен скандал“, каза Сиярто и добави, че Унгария е била изправена пред „огромен натиск“ да отстъпи. Той каза, че колегите му са крещели и са говорили един през друг време на срещата.

Докато Унгария продължава да блокира отпускането на средства за военни оръжия, предоставени на Украйна, блокът не може да използва парите, за да помогне на Киев, въпреки политическото споразумение между всички 27 държави от март за увеличаване на фонда с милиарди допълнително финансиране.

„Не можем да приемем блокада на военната помощ. Споразуменията се сключват, за да бъдат спазвани", заяви белгийският външен министър Хаджа Лахбиб в социалната медия X. В момента Белгия е ротационен председател на ЕС до юли, когато Унгария поема председателството.

Унгария блокира три отделни транша от 500 млн. евро от Европейския механизъм за мир, предназначени за подпомагане на Украйна.

Освен това през март държавите - членки на ЕС, се бяха договорили да добавят 5 млрд. евро за 2024 г. към оръжейния фонд за Украйна в опит да реформират инструмента и да осигурят по-стабилни доставки на подкрепа за Киев. Новонареченият Фонд за подпомагане на Украйна има за цел да посрещне най-неотложните нужди на Киев от артилерия, специализирани боеприпаси, безпилотни летателни апарати и противовъздушна отбрана, както и в несмъртоносни области като разминирането.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Испания в понеделник и продължава да настоява пред европейските си съюзници да предоставят повече военно оборудване. Във вторник е планирано да посети Португалия.

Блокажите на Будапеща предизвикват още по-голямо безпокойство, тъй като през юли фондът на ЕС трябва да получи до 3 млрд. евро в брой от печалбите на замразените руски активи. Тези пари, които ще бъдат използвани директно, вместо да се възстановяват на държавите членки, трябва да финансират закупуването на оръжия за Украйна.

Според високопоставен дипломат от ЕС, участващ в разговорите, който говори при условие на анонимност, в момента се обсъжда възможността тези пари да бъдат изолирани от ветото на Унгария и да бъдат предоставени на Украйна по-бързо.

Според запознати с дискусиите, на среща на посланиците на ЕС миналата седмица Унгария е заявила, че не може да подкрепи отпускането на средства от фонда поради опасения от негативна дискриминация спрямо унгарските компании в Украйна.

Според дипломати, запознати с дискусиите, Гърция и Кипър също продължават да настояват за ограничаване на покупките в чужбина въпреки споразумението от март, в което се посочва, че чрез фонда могат да се закупуват оръжия извън ЕС. Все пак Унгария е единствената, която напълно блокира фонда.

„Трябва да бъдем прозрачни по отношение на това каква е и каква е била позицията на Унгария в момента“, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред репортери преди срещата в понеделник и добави, че по негови данни 41% от досиетата на ЕС за Украйна са блокирани от Унгария.

Сиярто заяви, че Унгария се противопоставя и на евентуален четиринадесети пакет от санкции срещу Русия, както и дори на започването на дебат по предложението да се позволи на западни граждани да обучават украински войници в Украйна.

„Те продължават да предлагат все по-безумни и по-безумни идеи и мнозинството от страните не могат да бъдат убедени в обратното“, каза Сиярто.

Предложението за започване на преговори за присъединяване с Украйна трябва да бъде обсъдено от посланиците на ЕС още тази седмица, като дипломатите очакват допълнителни спорове от страна на Унгария.

„Почти всички наши дискусии и нужните решения от страна на ЕС се блокират само от една страна“, каза Ландсбергис. „Това стигна много, много далеч.“