Парче от палет с батерии за МКС е паднало в дом във Флорида, потвърждава НАСА

Въпреки че досега не е имало жертви на космически боклук, неотдавнашно проучване сочи, че има 10% вероятност през следващото десетилетие да има една или повече жертви от падащи части на ракети.

18:00 | 18 април 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: NASA. Палетът със стари никел-водородни батерии, заснет малко след освобождаването му от роботизираната ръка Canadarm2.
Снимка: NASA. Палетът със стари никел-водородни батерии, заснет малко след освобождаването му от роботизираната ръка Canadarm2.

Разследване на НАСА потвърди, че малко парче боклук, изхвърлено от Международната космическа станция (МКС), е оцеляло при връщане в атмосферата и се е озовало в дом във Флорида. Това е един от малкото случаи, в които обект от Космоса причинява щети на Земята, и собственикът на дома може да потърси съдебна защита, пише сайтът Gizmodo.com. 

През март 2021 г. НАСА изхвърли огромен палет със стари батерии от орбиталната лаборатория, надявайки се, че той ще изгори в земната атмосфера. Три години по-късно едно парче метален хардуер неочаквано оцелява при пътуването и пробива покрива на семейна къща в град Неапол, щата Флорида.

Собственикът на дома съобщи за инцидента миналия месец, а НАСА прибра обекта за анализ. В актуализиран блог в понеделник космическата агенция потвърди, че след като е проучила размерите и характеристиките на обекта, той наистина е бил фрагмент от оборудването за подпомагане на полета, използвано за монтиране на батериите върху товарния палет.

Товарният палет е съдържал девет батерии и е тежал приблизително 5800 кг, което го прави най-тежкото парче, изхвърлено от МКС. Тя е била изхвърлена от роботизираната ръка Canadarm2 и оставена да падне към Земята при неконтролирано връщане. Хаотичното падане от орбита най-накрая приключи, когато товарният палет се върна на 8 март.

Хаотичното падане от орбита най-накрая приключи, когато товарният палет се връща в атмосферата на 8 март някъде над Мексиканския залив.

Приблизително по същото време Алехандро Отеро съобщава, че обект с цилиндрична форма се е разбил в къщата му във Флорида, като е направил дупка през тавана и пода. Обектът, който е оцелял при повторното влизане в атмосферата, е изработен от металната сплав "Инконел" и тежи около 1,6 килограма, висок е 10 см, а диаметърът му е малко над 3 сантиметра, според НАСА.

"Международната космическа станция ще извърши подробно разследване на изхвърлянето и анализ на повторното влизане в атмосферата, за да определи причината за оцеляването на отломката и да актуализира моделирането и анализа, ако е необходимо", пише НАСА в блога си.

Разбира се, анализът изглежда разумен, но когато НАСА изхвърля тези батерии в космоса, тя се е надявала, че целият палет ще изгори при повторното влизане в атмосферата или че всички оцелели фрагменти ще се приземят в необитаеми райони. За съжаление, космическата агенция е била хваната да изхвърля боклук и сега трябва да се справи с последствията; собственикът на жилището може да подаде иск чрез Федералния закон за непозволеното увреждане, като поиска възстановяване на щетите, нанесени на дома му - заяви НАСА пред SpacePolicyOnline.

Вероятността космическият боклук да попадне в нечий имот е малка, но не и нулева. Средно 200-400 обекта, построени от хора, навлизат в земната атмосфера всяка година, а космическите агенции обикновено приемат праг на вероятност 1 към 10 000 за риска от жертви при едно неконтролирано навлизане, според Европейската космическа агенция.

С разрастването на космическата индустрия се увеличава и количеството отломки, които падат на Земята, а вероятността те да доведат до наранявания се увеличава. Въпреки че досега не е имало жертви на космически боклук, неотдавнашно проучване сочи, че има 10% вероятност през следващото десетилетие да има една или повече жертви от падащи части на ракети.

Случаят със старите батерии на МКС е донякъде аномалия. Товарът беше изстрелян към космическата станция през май 2020 г. от японски кораб, за да помогне на астронавтите да заменят старите никел-водородни батерии с нови, по-ефективни литиево-йонни батерии. Старите батерии трябваше да бъдат поставени в японски товарен кораб HTV за правилно изхвърляне.

Поради изоставане в графика за изхвърлян на този тип оборудване от МКС обаче, НАСА е била принудена да постави батериите в товарен палет и да ги изхвърли с помощта на роботизираната ръка на космическата станция, което доведе до неконтролираното им връщане.

"НАСА остава ангажирана с отговорната работа в ниска околоземна орбита и с намаляването на възможно най-голям риск за защита на хората на Земята, когато трябва да се освободи космическо оборудване", пише космическата агенция.