Япония потвърди, че Г-7 запазва валутните си ангажименти

Изявлението на главният валутен служител на Япония Масато Канда идва на фона на нарастващата загриженост в Токио от продължаващата слабост на йената

15:55 | 18 април 2024
Автор: Йошиаки Нохара
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Групата на седемте държави поднови ангажиментите си по отношение на валутната политика, които се отнасят до потенциално вредните последици от прекомерните пазарни движения - ангажименти, които предоставят на държавите членки, включително Япония, известна свобода на действие за защита на валутите им в условията на силен долар.

В изявлението на Г-7, публикувано в сряда във Вашингтон, в което се осъжда и нападението на Иран срещу Израел и продължаващата война на Русия срещу Украйна, се съдържа ред, потвърждаващ валутните ангажименти на членовете, очертани през май 2017 г.

Макар че повторното потвърждаване на съществуващата позиция на членовете на Съвета по отношение на валутите е малко допълнение към дългото изявление, главният валутен служител на Япония Масато Канда отбеляза значението му. Изявлението идва на фона на нарастващата загриженост в Токио от продължаващата слабост на йената.

"Отразявайки позицията на Япония, Г-7 потвърди ангажиментите си към досегашните реакции на Г-7 по отношение на политиката, включително валутните курсове", заяви Канда, говорейки пред репортери във Вашингтон. "Ключовият ангажимент е признанието, че прекомерната волатилност и хаотичните движения на валутните курсове могат да имат неблагоприятни последици за икономическата и финансовата стабилност."

 След коментарите на Канда йената за кратко се повиши до 153,96 спрямо долара, след което се отказа от печалбите и около 14:00 ч. в Токио се търгуваше на ниво около 154,30.

Споменаването на неблагоприятните последици от прекомерните движения по същество оставя отворена вратата за членовете да се намесят на пазарите при определени обстоятелства. Японските официални лица вероятно ще възприемат включването му в изявлението като още един успех тази седмица, докато поддържат връзка със съюзниците си на фона на спекулациите, че Токио може да се намеси на пазара, за да подкрепи йената.

Потвърждението на Г-7 последва съвместното изявление по-рано през деня, в което министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отбеляза загрижеността на японските и южнокорейските си колеги от рязкото поевтиняване на техните валути.

Според Дейвид Форестър, старши валутен стратег в Credit Agricole CIB, базиран в Сингапур, признанието на страните от Г-7, че прекомерните валутни движения вредят на икономиките, дава мълчаливо разрешение на Япония да се намеси, за да намали волатилността.

"Съответно курсът щатски долар/йена отстъпи от приближаването си към 155, което се разглежда от пазарите като следващата линия в пясъка след пробива на 152", каза той, визирайки курса долар-йена. "Всяка интервенция, вербална или действителна, само печели време за JPY и докато фундаменталните фактори могат да се променят в нейна полза."

Йената остана под натиск, тъй като пазарните участници вече смятат, че разликата между лихвените проценти в САЩ и Япония ще остане по-голяма за по-дълго време, отколкото преди. Устойчивата американска икономика отхвърли перспективите за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, докато Японската централна банка сигнализира, че няма да повишава лихвите бързо.

През 2022 г. властите в Токио похарчиха около 60 млрд. долара, за да подкрепят йената на три пъти, като всеки път настояваха, че не защитават конкретно ниво на валутата.

В изявлението на Г-7 се потвърждава "недвусмисленото осъждане" на нападението срещу Израел от страна на Иран, като същевременно се изразява загриженост във връзка с кризата в Газа и се призовава за продължаване на работата за постигане на устойчиво прекратяване на огъня.

"Ще осигурим тясна координация на всички бъдещи мерки за намаляване на способността на Иран да придобива, произвежда или прехвърля оръжия в подкрепа на дестабилизиращите си дейности в региона", се казва в изявлението.