Пазарът на биткойн достигна рекорд, самата криптовалута също е близо до нов връх

Общата стойност на пазара вече надмина предходния исторически рекорд от $1,28 трлн.

09:30 | 5 март 2024
Обновен: 09:33 | 5 март 2024
Автор: Сидарта Шукла
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна е близо до исторически връх и най-верните поддръжници на дигиталните валути са нащрек за невиждано досега ниво. Но по отношение на пазарната стойност токенът вече за кратко достигна рекорд.

Пазарната капитализация на биткойн достигна 1,35 трлн. долара, като надмина върха от 1,28 трлн. долара от ноември 2021 г., сочат данни на CoinGecko. Това е месецът, в който токенът скочи до 68 991,85 долара в апогея на бичия си поход от времето на пандемията.

Оттогава насам предлагането на биткойн се е увеличило, извеждайки капитализацията му до нови нива на фона на последното рали на най-старата криптовалута. Най-големият дигитален актив поевтиня с 1% до 66 928 долара към 13:30 ч. във вторник в Сингапур, след като по-рано достигна 68 804 долара.

Пазарната капитализация на биткойн е рекордно висока |

Исторически погледнато, рекордната пазарна стойност "е по-надеждният ценови сигнал, че започва нова фаза на текущия пазар", каза Дейвид Лоуант, ръководител на изследванията в крипто брокера FalconX.

Търсенето от страна на новите американски борсово търгувани фондове за търговия с биткойн, както и очертаващото се намаляване на ръста на предлагането на токена, подхраниха последния ръст. ETF-ите от компании като BlackRock Inc. и Fidelity Investments са привлекли нетни притоци на стойност над 7 млрд. долара от дебюта си на 11 януари.

Спекулативният устрем се завърна и в по-широк план в криптовалутите - от подкрепени с много ливъридж залози на пазарите на деривати до двуцифрен растеж в рамките на деня при меме монетите. Това подсказва, че пазарът на цифрови активи е потенциално уязвим към обрат, ако потоците от ETF започнат да намаляват и оптимизмът се охлади.