Гърция продава целия си дял в Piraeus Bank след силно търсене

HFSF - инструмент за рекапитализация на банки, създаден в началото на спасителните програми на Гърция - заяви, че иска да продаде 22% от банката, като си запазва правото да продаде целия си дял

15:39 | 4 март 2024
Обновен: 15:39 | 4 март 2024
Автор: Сотирис Никас
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Гърция пристъпва към продажба на дела си в Piraeus Bank, става ясно от съобщение на Гръцкия фонд за финансова стабилност.

HFSF - инструмент за рекапитализация на банки, създаден в началото на спасителните програми на Гърция - заяви, че иска да продаде 22% от банката, като си запазва правото да продаде целия си дял. Ценовият диапазон за продажбата е определен на 3,7 до 4 евро за акция, в сравнение с цената на затваряне на акциите от 3,99 евро в петък.

Книжата бяха напълно покрити веднага след отварянето им, според условията на сделката, видeни от Bloomberg. Акциите на Piraeus поскъпнаха с цели 3,9% в понеделник до най-високото си ниво от април 2021 г. насам.

Сделката може да донесе до 1,35 млрд. евро, ако Гърция продаде целия си дял в горния край на ценовия диапазон, според изчисления на Bloomberg. През 2021 г. Гръцкият фонд за финансова стабилност (HFSF) вече намали дела си в Банка Пиреос до 27% от 61% чрез увеличение на капитала и сега се стреми да направи пълно излизане.

Страната иска да продаде останалите до края на 2025 г.

Гърция ускорява плана си за освобождаване от кредиторите на страната. През ноември фондът излезе от Alpha Bank и продаде 22% дял в National Bank of Greece. Месец по-рано той финализира продажбата на целия си дял в Eurobank Ergasias Services and Holdings SA. HFSF си е поставил за цел да продаде целия си дял в гръцките кредитори до края на 2025 г.

Банка Piraeus надмина прогнозите с приходите си за 2023 г., като нетната печалба възлезе на около 800 млн. евро. Годишната печалба се очаква да нарасне до около 1 млрд. евро до 2026 г., заяви кредиторът.

Книжата ще бъдат отворени на 4 март в 9:00 ч. централноевропейско време и се очаква да бъдат затворени на 6 март в 15:00 ч. централноевропейско време. Подробности за резултатите от продажбата ще бъдат публикувани на 7 март. Гръцкото публично предлагане ще съставлява 15% от първоначалната продажба на акции, а останалите ще бъдат предоставени на международни инвеститори. 

Bank of America Corp. консултира HFSF, а Goldman Sachs Group Inc. и UBS Group AG също участват в сделката.