ЕС обмисля да поднови делото за митата на стомана срещу САЩ в СТО

ЕС ще се въздържи от незабавно повторно налагане на ответни мита върху американски стоки заради разногласията, отстъпвайки на Вашингтон ключов момент в преговорите

20:20 | 8 декември 2023
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз обмисля да възобнови делото в Световната търговска организация срещу САЩ във връзка със спора за стоманата и алуминия от времето на Тръмп, в който съюзниците се удариха взаимно с мита върху стоки за над 10 млрд. долара.

Все пак е важно, че ЕС ще се въздържи от незабавно повторно налагане на ответни мита върху американски стоки заради разногласията, отстъпвайки на Вашингтон ключов момент в преговорите, твърдят хора, запознати с дискусиите.

С подновяването на делото в СТО ЕС ще запази отворена вратата за налагане на митата в бъдеще, като в същото време ще удължи срока за постигане на споразумение, с което се избягва връщането на митата върху износ за милиарди долари следващия месец. Окончателното решение все още предстои да бъде взето от Брюксел, заявиха лицата, които говориха при условие за анонимност.

По-рано агенция Блумбърг съобщи, че ЕС се противопоставя на нанасянето на мита на САЩ поради опасения, че това може да стимулира кампанията на Тръмп преди американските избори през ноември. ЕС и САЩ водят интензивни преговори от месеци в опит да намерят решение на спора.

Говорител на Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, не отговори веднага на молбата за коментар.

Търговският конфликт започна, когато бившият президент Доналд Тръмп наложи налози върху европейската стомана и алуминий, позовавайки се на съображения за национална сигурност, което накара ЕС да отвърне със собствени ограничителни мерки.  

През 2021 г. комисията постигна временно примирие с администрацията на Байдън.

ЕС и САЩ си дадоха двегодишен срок за постигане на споразумение по т.нар. глобално споразумение за устойчиво развитие на стоманата и алуминия, което да сложи траен край на конфликта и на митата. При непостигане на споразумение някои от тези мита може да се върнат през следващата година.

Като част от примирието от 2021 г. САЩ частично премахнаха своята мярка и въведоха набор от тарифни квоти, над които се прилагат митата върху металите. Като алтернатива ЕС замрази всички свои ограничителни мерки. Според ЕС това е създало небалансирана ситуация, в резултат на която износителите от блока са плащали над 350 млн. долара годишно под формата на мита.

След като преговорите за ГСС бяха в застой, двамата съюзници водят преговори за удължаване на условията на примирието. САЩ искат да удължат статуквото след американските избори до края на 2025 г. ЕС настоява да замени сегашната система на тарифни квоти - която включва десетки както тримесечни квоти, така и категории стомана - с годишни квоти, за да се отразят по-добре историческите потоци.

В помощ на Тръмп

Администрацията на Байдън досега е отхвърляла това искане, твърдят източниците. Много държави - членки на ЕС, обаче не са склонни да отговорят на този отказ с повторно налагане на мита върху някои американски стоки поради опасения, че това може да подпомогне шансовете на Тръмп за изборите догодина, съобщи по-рано Bloomberg. САЩ все пак може да направят някои незначителни отстъпки.

"ЕС може би щеше да успее да издейства повече от САЩ за подобряване на администрирането на квотите, но това щеше да изисква протакане до края на годината, а беше известно, че държавите членки не желаят тези мита да бъдат въведени отново", заяви в интервю Сам Лоу, партньор в международната консултантска фирма Flint Global.