Липсата на напредък по сделка за стоманата между САЩ и ЕС може да върне митата

Ако не бъде постигнато споразумение, в началото на 2024 г. автоматично ще влязат в сила данъци върху износ на стойност $10 млрд.

18:41 | 20 октомври 2023
Автор: Алберто Нардели,Ерик Мартин,Джо Дьо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ и Европейският съюз не успяха да постигнат споразумение за стоманата и алуминия преди срещата на върха в петък и са готови да продължат да преговарят до крайния срок в края на годината, когато при липса на споразумение ще бъдат въведени мита върху трансатлантическата търговия за милиарди долари.

Застоят лишава президента на САЩ Джо Байдън, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел от възможността да обявят на срещата във Вашингтон, както се надяваха, сделка по така нареченото Глобално споразумение за устойчиво развитие на стоманата и алуминия (GSA), твърдят хора, запознати с дискусиите.

Преговорите имат за цел да уредят спор, който започна, когато тогавашният президент Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на метали от Европа, позовавайки се на рискове за националната сигурност, на което ЕС отговори с ответни мерки. Ако не бъде постигнато споразумение, в началото на 2024 г. автоматично ще влязат в сила налози върху износ на стойност 10 млрд. долара между ЕС и САЩ.

Според проекта на съвместното изявление от срещата на върха, видян от Bloomberg News, двете страни са заявили, че са постигнали "значителен напредък в идентифицирането на източниците на непазарен свръхкапацитет" и "са постигнали по-добро разбиране на инструментите за справяне с интензивността на емисиите на стоманодобивната и алуминиевата промишленост". Те заявиха, че ще продължат да обсъждат тези цели през следващите два месеца.

Срещата в четвъртък между търговския представител на САЩ Катрин Тай и главния търговски представител на ЕС Валдис Домбровскис завърши без споразумение.

ЕС и САЩ също така не успяха да сключат споразумение за критичните минерали, което би позволило на компаниите от ЕС да се възползват от зелените субсидии на Байдън. В предварителното изявление се казва, че те са "постигнали напредък" в дискусиите и ще продължат тези преговори през следващите седмици.


Търговският дефицит на Европа с Китай е нараснал рязко

Акциите на американските производители на стомана поскъпнаха в следборсовата търговия в четвъртък. В Европа в ранните часове на петък акциите на базираната в Люксембург компания ArcelorMittal SA, най-големият производител на стомана в света извън Китай, паднаха с 3,2%. Подиндексът Stoxx Europe 600 Basic Resources беше най-зле представящият се в Европа в петък, като се насочи към най-силния си седмичен спад от около четири месеца.

GSA има две основни цели: справяне със свръхпроизводството на непазарните икономики и с въглеродните емисии при "мръсните" метали. Преговарящите постигнаха напредък по първия от тези два въпроса. Що се отнася до свръхкапацитета, ЕС е готов да започне разследвания през следващите месеци, които биха могли да доведат до нови мита, насочени към непазарните практики на икономики като Китай, докато САЩ биха могли да въведат собствени допълнителни налози, съобщи по-рано Bloomberg.

От 2018 г. насам САЩ са наложили 25 % мито върху вноса на стомана, а ЕС прилага приблизително същото ниво на мита върху редица видове внос на стомана в рамките на собствените си защитни мерки. Това ниво на тарифата ще служи като референтна точка. ЕС ще изпълни своята част от споразуменията, насочени към "мръсна" стомана, чрез механизма за коригиране на въглеродните граници, докато САЩ биха могли да въведат допълнителни мита и мерки.

Спорове

Преговарящите не успяха да преодолеят различията по въпроса дали САЩ ще продължат да спират митата или ще осигурят ясен път за тяхното премахване заедно с тарифните квоти, които временно ги заместват. ЕС настоява за отлагане на мерките, докато САЩ искат да запазят възможността да ги използват в бъдеще, за да гарантират, че блокът прилага адекватно всяко споразумение.

Други нерешени въпроси включват съгласуването на мерките с правилата на международната търговия, особено на фона на опасенията, че те изглеждат като начин ЕС и Вашингтон да се противопоставят на Пекин, както и обхвата на споразуменията и кои други пазари освен Китай ще бъдат засегнати.

В споразумението от 2021 г., което изтича на 31 декември, се определя ограничение на тарифните квоти за внос от САЩ на 3,3 млн. метрични тона стомана от ЕС и 384 000 тона алуминий от ЕС. Миналата година общият годишен износ на обхванати стоманени продукти от ЕС за САЩ е бил 3,97 млн. тона, а обхванатите алуминиеви продукти - 285 000 тона. Това означава, че 670 000 тона от износа на стомана от ЕС са били обект на 25-процентна тарифа, а нулевият износ на алуминий от ЕС е бил обект на 10-процентна тарифа.

В крайна сметка GSA възнамерява да бъде структурирана като международно споразумение, отворено за държави със сходно мислене.