Франция подготвя нови усилия за привличане на повече банки и хедж фондове в Париж

Правителството планира да измени някои правила и да въведе мерки още през следващата година, но точният характер на промените все още не е ясен

17:30 | 8 декември 2023
Автор: Александре Раджбхандари,Уилиам Хоробин,Катрийн Грифитс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франция работи по нов план за повишаване на привлекателността на Париж като финансов център на Европейския съюз, тъй като президентът Еманюел Макрон се стреми да надгради първоначалната вълна от премествания след Brexit.

Правителството планира да измени някои правила и да въведе мерки още през следващата година, съобщиха запознати с плановете. Обмислянето е на ранен етап и точният характер на промените все още не е ясен, казаха те, като пожелаха анонимност, за да обсъдят вътрешните обсъждания.

Новият тласък има за цел да се възползва от успеха на Париж в привличането на големи американски банки и хедж фондове като JPMorgan Chase & Co. и Millennium Management след Brexit. Преместването им от Лондон донесе хиляди работни места и подобри репутацията на Макрон като реформатор, подкрепящ бизнеса, способен да трансформира бавно развиващата се икономика на Франция.

След първата вълна от премествания сега правителството се стреми да развие цялата верига на стойността във финансовите услуги, заявиха официални лица. Макрон се стреми да рестартира и по-широката си програма, тъй като безработицата се увеличава и икономиката рискува да изпадне в рецесия.


Данните от Франция за безработицата/ Графиката показва данните за безработица по времето на мандатите на част от френските президенти

"Ще се придържаме към твърдия си ангажимент и ще продължим да развиваме реформите в областта на конкурентоспособността, за да привлечем нови финансови компании в Париж", заяви министърът на финансите Бруно Льо Мер.

Тъй като пакетът от мерки все още е в начален етап на разглеждане, правителството все още не е решило дали ще е необходимо законодателство. Всеки законопроект ще бъде изправен пред несигурност, след като Макрон загуби парламентарното си мнозинство на изборите през 2022 г., въпреки че правителството може да използва правомощия за заобикаляне на гласуванията.

Това оставя малко възможности за големи промени. Банките виждат възможност за малки промени, които да направят уволнението на високоплатени лица по-евтино, казват хората. Със закон от 2019 г. вече беше намалено обезщетението, което работодателите трябва да плащат за лицата, поемащи съществен риск, но някои институции призовават правителството да разшири обхвата на тази мярка и за други лица с най-високи доходи, каза един от хората. 

Някои финансови институции се възползват от възможността да лобират за други промени, включително за корекции на вече сравнително благоприятната френска система за освобождаване от данъци в рамкитережим "импатриране", казаха хората. Редица банки искат обезщетенията да могат да се прехвърлят, когато служителите сменят работодателя си във Франция, за да се улесни привличането на таланти, казаха те.

Вместо това обаче правителството се стреми да се възползва от репутацията си на стабилно, откакто Макрон прокара серия от про-бизнес ремонти и промени, за да направи трудовото законодателство по-гъвкаво, когато встъпи в длъжност през 2017 г.

"На самия пазар на труда извършихме някои значителни реформи", казва Кристиан Нойе, бивш управител на френската централна банка, който оглавява правителствена работна група за популяризиране на Париж като финансов център. "Бихме могли да търсим корекции, но в основната си част е важно преди всичко да не поставяме под въпрос направените промени."

Въпреки това, с възможността за още мерки за повишаване на привлекателността на града, редица фирми от Азия, Близкия изток, Канада и Австралия, според някои от хората, обмислят да преместят бизнеса си в Париж. National Australia Bank Ltd. (NAB), която създаде свой офис в Париж миналата година, твърди, че този филиал ѝ помага да поддържа нарастващото търсене от страна на клиентите ѝ, работещи в ЕС.

"От десетилетия NAB има значително присъствие в Европа", казва Никола Джоли, главен изпълнителен директор на NAB Европа. "Ние си партнираме с голям и нарастващ брой инвеститори и клиенти, които стават все по-активни в региона."

Някои кредитори обмислят да преместят юридическото си лице в ЕС в Париж или да създадат изследователски звена във френската столица, за да използват нейния резерв от таланти в областта на количествената търговия, каза Нойер. Morgan Stanley създаде свое звено през 2022 г. и сега в изследователския му център работят 81 души.

Няколко американски хедж фонда са в процес на получаване на лиценз от пазарния регулатор на страната Autorite des Marches Financiers, казва един от тях.

От AMF отказаха коментар.