Заседнал газов танкер в Австралия може да доведе до поскъпване на горивото в цял свят

Два товара са отложени от графика за доставка за финансовата година до юни и се очаква да бъдат засегнати и допълнителни товари

14:35 | 28 ноември 2023
Автор: Дейвид Стрингър, Стивън Стапчински
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Натоварен танкер с втечнен природен газ е заседнал на терминал за износ в Австралия и ще прекъсне някои доставки, което засилва опасенията за доставките в началото на зимата в Северното полукълбо.

Плавателният съд има проблеми със захранването на кея на съоръжението за втечнен природен газ Australia Pacific LNG, намиращо се на остров Къртис в Куинсланд, и в момента не може да отплава, се казва в изявление на Origin Energy Ltd. от вторник. Cesi Qingdao е закотвен в APLNG и е трябвало да отплава за Уенджоу, Китай, според данните за проследяване на корабите, събрани от Bloomberg.

"Само един кораб за втечнен природен газ може да акостира в съоръжението за втечнен природен газ в даден момент", заяви Origin, съсобственик на предприятието APLNG заедно с ConocoPhillips и Sinopec. "В резултат на това не могат да се товарят други обеми газ, докато ситуацията не бъде разрешена."

Износът на втечнен природен газ е затруднен | Доставките в съоръжението на APLNG на остров Къртис са прекъснати, след като натоварен кораб е загубил мощност

Два товара са отложени от графика за доставка за финансовата година до юни и се очаква да бъдат засегнати и допълнителни товари, казаха от Origin.
"Оценихме и планирахме сценарии за най-добро управление на доставките през съоръжението APLNG, докато ситуацията се разрешава - това включва отлагане на всички товари, както е необходимо", заяви в отделно изявление ConocoPhillips, която управлява съоръжението и обикновено натоварва кораб за износ на всеки три дни.

През последния месец цените на втечнения природен газ в Северна Азия се задържаха близо до 16 долара за милион британски термални единици, което е над петгодишната им сезонна средна стойност, но е наполовина по-ниско от нивото през предходните две години, дори когато Европа натрупа безпрецедентни запаси.

Според търговци Sinopec, един от собствениците на APLNG, се е свързал с доставчиците тази седмица, за да провери наличността на товари за бърза доставка в Китай. Въпреки това вероятно няма да се бърза с подмяната на доставките, тъй като търсенето в региона остава сравнително слабо в началото на зимата, допълват търговците. Друг китайски купувач - Cnooc - предлага да продаде пратка от друг австралийски завод за януари.

Нови прекъсвания, неблагоприятни климатични условия или допълнителни ограничения върху руския газ биха могли да предизвикат по-голяма ценова нестабилност и да изострят рисковете, свързани с доставките на втечнен природен газ в световен мащаб, се казва в доклад на Bloomberg Intelligence от този месец. Австралия е един от най-големите доставчици на това гориво в света. Компанията Origin, която притежава 27,5% дял в APLNG, спадна с 1,3% по време на търговията в Сидни.

Базираната в Сидни компания, която управлява сухоземните газови находища, захранващи съоръжението за втечнен природен газ, ще намали производството и предприема стъпки да продава повече на вътрешния пазар на Австралия.

В момента управителният съвет на Origin разглежда преразгледано предложение за поглъщане от страна на група, ръководена от Brookfield Asset Management Ltd., според което EIG Global Energy Partners ще придобие дела на компанията в APLNG.