Пазарната стойност, на големите технологични компании, падна с 200 милиарда долара

Разочароващите печалби намаляват пазарната стойност, на големите технологични комапнии, с 200 милиарда долара и заплашват корекция на индексите. Оптимизмът, които витаеше през впечатляващото представяне през годината, отслабва заради по-високите лихвени проценти и войната в Близкия изток

15:20 | 26 октомври 2023
Автор: Субрат Патнайк
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Така наречените "Великолепната седморка" технологични компании, които бяха двигател на тазгодишния ръст на цената на акциите в САЩ, отчитат разочароващи печалби, които намаляват пазарната им стойност с 200 млрд. долара и заплашват да доведат до корекция на индекса S&P 500.

Собственикът на Google - Alphabet Inc., Tesla Inc. и майчината компания на Facebook - Meta Platforms Inc., отбелязаха спад след публикуването на отчетите, а Microsoft Corp. е единственият светъл лъч. Amazon.com Inc. публикува резултатите си след затварянето на борсата в четвъртък, а пазарът на опции предполага еднодневно движение на акциите от 8,1 % в двете посоки - което поставя в играта пазарна стойност от около 100 млрд. Долара.


Близо 200 милиарда долара изчезнаха от пазарните оценки, заради печалбите на големите технологични компании 

Останалите две - Apple Inc. и Nvidia Corp. - трябва да докладват през следващия месец.

Седемте компании бяха историята на годината на фондовия пазар, като за много от тях интересът към изкуствения интелект беше голям. Оптимизмът отслабва заради по-високите лихвени проценти и войната в Близкия изток - S&P 500 е спаднал с 8,8% от пика си през 2023 г., което го поставя в обсега на 10% спад, който се определя като корекция на динамичния и растящ пазар.

И все пак еуфорията все още е голяма. Технологичният индекс Nasdaq 100, доминиран от "Великолепната седморка", продължава да се повишава с 31% през годината, което означава, че има още много място за спад на пазара.

Резултатите на Meta ще окажат влияние върху пазара при отварянето на борсата в четвъртък. Акциите паднаха с 2,4% в предварителната търговия, след като гигантът в областта на социалните медии попари надеждите на инвеститорите за дългосрочно възстановяване на рекламата, заявявайки, че тя е подвластна на несигурната икономическа среда.

Това се случва след като в сряда Alphabet изпари почти 180 млрд. долара от пазарната си стойност, след като подразделението за облачни услуги на компанията отчете по-малка от очакваната печалба. Загубата беше най-голямото изтриване на пазарната стойност на гиганта в търсенето в рамките на една сесия. По-рано през месеца стойността на Tesla се сви със 72 млрд. долара в рамките на един ден след резултатите й.

Засега единственият лъч надежда сред големите седем е Microsoft. Производителят на софтуер за Windows се повиши и добави около 75 млрд. долара към пазарната си стойност в сряда, след като софтуерният гигант отчете резултати за първото тримесечие, които надминаха очакванията.

Alphabet и Microsoft, които изостават от Amazon по отношение на инфраструктурата на облака, се надпреварват да развиват своите предложения за изкуствен интелект като начин да направят платформите си по-привлекателни за клиентите. Техните различни резултати повдигат летвата за лидера в областта на изчислителните облаци Amazon, който ще отчете приходите си в четвъртък.