Китай привлича Кисинджър за посредник в отношенията със САЩ

Кисинджър обсъди конфликтната тема за Тайван с китайския първи дипломат, който заяви, че САЩ трябва публично да осъдят това, което той нарече тайвански "сепаратистки сили”

20:00 | 24 юли 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай и САЩ най-накрая разговарят след продължило месеци замразяване, но двете страни все още не са постигнали съгласие по почти нищо. Сега Пекин се връща към изпитана тактика, за да предаде посланието си: привлича стари приятели.

Миналата седмица президентът Си Дзинпин посрещна столетника Хенри Кисинджър в същата къща за гости, където бившият държавен секретар седна с китайския премиер Джоу Енлай по време на историческото си тайно пътуване през 1971 г., което проправи пътя към възстановяването на двустранните отношения. В петък китайският лидер каза на Кисинджър: "Никога няма да забравим нашия стар приятел".

Китай се затруднява да намери общ език, за да разговаря продуктивно с най-големия си търговски партньор, тъй като президентът Джо Байдън води глобална кампания за блокиране на достъпа на Пекин до огромна част от високите технологии, позовавайки се на съображения за сигурност.

В тази обстановка Си се обърна към утвърдени приятелски фигури извън правителството на САЩ, за да се опита да прокара по-добре дневния ред на Китай. Очаква се Кисинджър да сподели подробен отчет за срещите си с администрацията на Байдън.

"Въпреки че през последните месеци се наблюдава възобновяване на дискусиите на високо равнище между Китай и САЩ, това все още не е достатъчно", каза Виктор Гао, вицепрезидент на мозъчния тръст "Център за Китай и глобализация", който е работил като преводач на покойния лидер Дън Сяопин.

Дни преди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пристигне в Пекин миналия месец, китайският лидер се срещна с американския милиардер Бил Гейтс и му каза, че Китай "възлага надежди на американския народ" за двустранните връзки - намеквайки, че проблемите на страната му са свързани с правителството на САЩ, а не с неговите граждани или бизнесмени.

Миналата седмица Си се срещна в Пекин и с бившия филипински президент Родриго Дутерте, който похвали връзките между Манила и Пекин по време на неговия мандат. Настоящият лидер на азиатската държава Фердинанд Маркос младши, който разширява военните връзки със САЩ, вероятно ще получи всяко послание на Си чрез своя предшественик: неговият вицепрезидент е дъщеря на Дутерте.

"Си Дзинпин използва двойно повече други канали, за да се опита да култивира алтернативни гласове, които да лобират във Вашингтон, но това едва ли ще донесе успех", казва Тереза Фалън, директор на базирания в Брюксел Център за изследвания на Русия, Европа и Азия.

Решението на Кисинджър да проведе първата си публична среща в Пекин миналата седмица с китайския министър на отбраната Ли Шанфу беше забележително. Китай отказва да се съгласи на разговори между Ли и американските му колеги, докато администрацията на Байдън не отмени санкциите, наложени през 2018 г.

Това е потенциално една от най-опасните точки в отношенията между САЩ и Китай, като се има предвид възможността инцидент в Южнокитайско море да прерасне във война между въоръжените с ядрени оръжия сили.

Ли каза на Кисинджър, че някои хора в САЩ са "унищожили" възможността за приятелска комуникация. Кисинджър казал, че "нито САЩ, нито Китай могат да си позволят да се третират един друг като врагове", според изявление на китайското правителство.

Сун Юн, старши научен сътрудник и директор на Китайската програма във вашингтонския център "Стимсън", заяви, че срещата е поразителна, като се има предвид отказът на Китай да се срещне с министъра на отбраната Лойд Остин на форум по сигурността в Сингапур по-рано тази година.

"Това символизира, че позицията на американското правителство е причината за липсата на комуникация между военните", допълва тя, "тъй като Пекин е готов да позволи на Ли да се срещне с Кисинджър, който е смятан за приятелски настроен и разумен."

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Белият дом очаква "с нетърпение да чуе д-р Кисинджър, когато се завърне", като добави, че американската страна е знаела за пътуването предварително. "Жалко е, че един частен гражданин може да се срещне с министъра на отбраната и да общува, а Съединените щати не могат", добави Кърби. "Това е нещо, което искаме да разрешим."

Кисинджър обсъди и конфликтната тема за Тайван с китайския първи дипломат Ван И, който заяви, че САЩ трябва публично да осъдят това, което той нарече тайвански "сепаратистки сили". Вашингтон се нуждае от "дипломатическа мъдрост в стила на Кисинджър" в политиката си за Китай, каза Ван.

Нито министърът на финансите Джанет Йелън, нито американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери, чието четиридневно посещение за кратко съвпадна с посещението на Кисинджър, се срещнаха със Си по време на посещенията си в Китай. Срещата на Блинкен, на която Си седеше начело на масата, заобиколен от американски и китайски представители, рязко контрастираше със срещата на Си рамо до рамо само няколко дни преди това с Гейтс, който пристигна в столицата в навечерието на 70-ия рожден ден на Си.

Седмици преди това ръководители на американски корпорации, сред които JPMorgan Chase & Co. и Tesla Inc. пристигнаха в Китай и се срещнаха с висши ръководители. Неотдавна на посещение бяха и бизнес делегации от Япония и Франция, както и главните изпълнителни директори на Intel Corp. и Mastercard Inc.

„Стари приятели”

Все още не е ясно доколко ефективна ще бъде стратегията на Китай за старите приятели. Макар Гейтс да е влиятелна политическа фигура по отношение на политиките на САЩ в областта на климата, не е очевидно, че той ще навлезе в други области на отношенията между САЩ и Китай.

Кисинджър, който през 2011 г. публикува историята си "За Китай", призна в интервю миналата година, че не е чувал Байдън, откакто е встъпил в длъжност, въпреки че е бил канен да се срещне с всеки президент в Белия дом от Ричард Никсън насам.

Китайският политически коментатор Чжоу Чжисин написа в социалните мрежи, че прегръдката на Си със "стари приятели" само разкрива, че Пекин не е успял да се свърже с новото поколение експерти по Китай в САЩ. 

Джордж Магнус, научен сътрудник в Китайския център на Оксфордския университет, заяви, че ролята на Кисинджър като емисар вероятно няма да доведе до нищо "съществено".

"Силното послание, което това приятелство изпраща, е, че Китай не би искал нищо повече от това да може да се ангажира с един нов Кисинджър от 21-ви век, на когото Пекин би могъл да разчита", каза той.