Пшеницата и царевицата поевтиняват след подновяването на сделката с Украйна

Споразумението позволява на Украйна безопасно да изнася зърно от ключови черноморски пристанища

10:05 | 20 март 2023
Автор: Кира Райт
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Пшеницата поевтиня след подновяването на споразумението, което позволява на Украйна безопасно да изнася зърно от ключови черноморски пристанища, въпреки че продължителността на последното удължаване беше оспорвана.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви през уикенда, че договорът е удължен с още 120 дни, но Русия и неназован турски служител заявиха, че удължаването е само за 60 дни. Двете основни стоки, доставяни по споразумението, са пшеница и царевица, чийто цени спаднаха.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на фючърсите на пшеницата през първата половина на 2022 г. поради опасенията за сериозни смущения в доставките. Черноморската инициатива за зърно позволи да се осъществи износ, след като беше договорена с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция през юли, което допринесе за намаляване на инфлацията при храните.

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго се понижиха с 1,7% до 6,985 долара за бушел към 13:49 ч. в Сингапур, след като в петък отбелязаха първия седмичен ръст от началото на февруари. Царевицата се понижи с 1,1% до 6,275 долара за бушел, което е първият спад от пет сесии насам.

Въпреки пониженията в понеделник, разминаването между Русия и Украйна по отношение на продължителността на удължаването вероятно ще увеличи рисковата премия в сравнение с това, ако двете страни се договорят от самото начало, каза Денис Вознесенски, селскостопански анализатор в Rabobank Group, базиран в Сидни.

"Ако срокът е само 60 дни, той ще изтече точно преди прибирането на зимната реколта в Украйна", каза Вознесенски. "В този момент Русия вероятно ще има повече възможности за договаряне, защото светът ще има по-голяма нужда от украинското зърно от сезонна гледна точка. Ако срокът е 120 дни, това ще покрие поне първоначалния период на прибиране на реколтата."

По данни на украинското аграрно министерство десет региона в Украйна са започнали да сеят пролетни култури пшеница и ечемик по-рано от 2022 г. Въпреки това фермерите в страната може да засеят само 8,7 млн. хектара зърнени култури тази година, което е с над 20% по-малко от предходната година, сочат предварителните оценки.

Фючърсите върху соята се понижиха за втора сесия, дори след като миналата седмица зърнената борса в Буенос Айрес намали прогнозата си за реколтата в Аржентина до най-малката в историята. Страната преживява деветата си гореща вълна през вегетационния сезон, в сравнение с обичайните три или четири.

Инвеститорите наблюдават и банковия сектор за евентуално въздействие върху суровините след сътресенията от миналата седмица. Първите данни за споразумението на UBS Group AG за закупуване на Credit Suisse показват, че настроенията се променят към по-добро.