Полша предполага, че течът по руския тръбопровод е инцидентен

Тази седмица министрите от НАТО ще проведат среща, в чийто дневен ред е включена защитата на енергийните активи.

17:42 | 12 октомври 2022
Автор: Войчек Москва, Мачей Мартевич
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полските власти предполагат, че течът в тръбопровод, който пренася руски петрол до Европа не се дължи на умишлени действия, пише Bloomberg.

Разследването продължава, но Матеуш Бергер, водещият представител на Полша, който отговаря за стратегическата енергийна инфраструктура няма причини да смята, че става дума за саботаж.  

"Предпочитам да приема, че вероятно става дума за инцидент", каза Бергер. "Това не е първият случай на изтичане и със сигурност не може да се сравнява с експлозията по "Северен поток".

След експлозиите по газопроводите "Северен поток" през септември европейските власти са в повишена готовност за всякакви атаки срещу инфраструктурата. Германските железопътни услуги също бяха нарушени по-рано този месец от нещо, което правителството нарече акт на саботаж. Тази седмица министрите от НАТО ще проведат среща, в чийто дневен ред е включена защитата на енергийните активи.

Източните рафинерии

По-рано в сряда полският оператор на петролопровода PERN заяви, че очаква до няколко часа да узнае потенциалните причини за теча в петролопровода "Дружба". Проблемът е открит късно във вторник на около 70 км западно от Плоцк, Полша, където се намира най-голямата рафинерия на PKN Orlen SA.

Инцидентът е засегнал една от двете тръби на северния участък на мрежата "Дружба", която снабдява Германия и Полша. Другата все още функционира и доставя суров петрол до рафинерията PKN Orlen. Суровият петрол може да се изпраща и от полския терминал на Балтийско море до Германия по отделен маршрут.

"Сигурността на доставките в Германия в момента е гарантирана", заяви говорител на Министерството на икономиката на страната. "Двете рафинерии - Шведт и Леуна, в момента продължават да получават суров петрол".

„Дружба“ доставя суров петрол до ключовата рафинерия Шведт в Германия, която правителството национализира от руските си акционери миналия месец като част от усилията за прекъсване на десетилетните тесни енергийни връзки с Москва. Тя се подготвя да спре да получава петрол от страната по-късно тази година.

Цените на суровия петрол леко се повишиха в резултат на новината, тъй като търговците следяха за евентуални признаци, сочещи за потенциален саботаж. 

 

Европейските правителства се надпреварват да укрепват сигурността, като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви изрично, че енергийните активи са се превърнали в мишена на фона на войната на Русия срещу Украйна. Министрите на отбраната на членки на НАТО започват двудневна среща в Брюксел в сряда, като генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че групата ще засили още повече "защитата на нашата критична инфраструктура".

Южният участък на "Дружба", който не е засегнат от теча, доставя петрол към Унгария, Словакия и Чехия. Потоците ще продължат да текат по тази част дори и след влизането в сила на санкциите на ЕС, след като Унгария и други страни лобираха за освобождаване.