Добивът на минерали от Луната засилва напрежението между САЩ и Китай

Създадена през 2004 г., китайската програма за изследване на Луната изстрелва първия си космически апарат три години по-късно

19:00 | 10 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай планира да изстреля три безпилотни мисии до Луната през следващите 10 години, тъй като се стреми да съперничи на САЩ в новата ера на космическите изследвания, пише Bloomberg.

Китайската национална космическа администрация, която е еквивалент на НАСА, получи одобрение за изпращане на три орбитални апарата до Луната като част от лунната програма "Chang ", заяви днес Лиу Джиджун, служител в Китайския център за лунни изследвания и космически програми.

Съобщението дойде ден след като Китай заяви, че е открил нов лунен минерал чрез проби, извлечени от мисията Chang-5. Минералът беше описан от държавната информационна агенция Синхуа като вид безцветен прозрачен кристал. Твърди се, че той съдържа хелий-3 , изотип, за който се спекулира, че е бъдещ източник на енергия.

През последните години Китай увеличи амбициите си в космоса, желаейки да изпрати сонди до Луната, изгради собствена космическа станция и се насочи към Марс - планове, които поставят страната  в пряка конкуренция със САЩ. НАСА разполага с марсоход на Червената планета и се стреми да изпрати астронавти на Луната още през това десетилетие. И двете страни се стремят към минералите на Луната, като се очаква добивът на полезни изкопаеми в космоса да бъде следващият източник на напрежение.

През последните седмици двете страни си размениха реплики, след като мисията на САЩ "Артемида I" - първият голям опит за завръщане на Луната от половин век насам - беше отложена. Администраторът на НАСА Бил Нелсън обвини Китай в кражба на космически технологии, а страната беше критикувана заради космическите отпадъци.

Създадена през 2004 г., китайската програма за изследване на Луната изстрелва първия си космически апарат три години по-късно. Програмата "Chang " носи името си от китайската богиня на Луната и напоследък е съсредоточена върху събирането на проби от лунната повърхност. Програмата "Chang -7" ще се насочи към южния полюс на Луната - област, която според учените е най-доброто място за намиране на вода. НАСА също се е насочила към тази част на Луната.

Китай има за цел в крайна сметка да изгради международна изследователска станция на Луната, заяви днес правителственият служител Лиу.