Шеф на разузнаването: руската шпионска дейност в Швейцария „процъфтява“

Засилената шпионска дейност в Женева последва експулсиране на агенти от съседни държави, според нов доклад

10:55 | 28 юни 2022
Обновен: 14:50 | 28 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шпионската дейност в Женева „процъфтява“, след като експулсираните агенти от съседни европейски държави увеличават присъствието си в неутралната страна, предупреждават директори на разузнавателните служби в Берн, предава Financial Times.

Разсекретен доклад на Швейцарската федерална служба по разузнаване (FIS) публикуван в понеделник показва, че дипломатическият център на страната Женева се е превърнал в основен европейски център за правителствена дейност под прикритие, като „нивата на шпионаж са високи и постоянно се увеличават“. Швейцария е изключение сред държавите от Западна Европа и не е изгонила руски агенти или дипломати заради нападението срещу Украйна. Броят на руски служители на разузнаването в страната е „особено голям“, пишат от базираната в Берн Швейцарската федерална служба по разузнаване.
„Според наши изчисления има няколко десетки служители, които работят в руски дипломатически и консулски мисии в Женева“. FIS е ръководена от Кристиян Дюси и получава високи оценки за работата си в сферата на контра-разузнаването от по-големите европейски държави. В миналото оценки на агенцията са показвали, че над една четвърт от руските дипломати, които работят в Швейцария са агенти на разузнавателните служби. От FIS казват, че Женева е особено привлекателна, заради големия брой международни организации, като ООН, които са базирани там. Друго предимство е близостта с френската граница, която позволява на чуждестранни агенти да влизат от Швейцария на европейска територия без да бъдат проверявани.

Градът осигурява „идеалната оперативна среда“ за шпиони, се казва още в доклада. От FIS казват, че „много“ от агентите базирани в Женева са лица, които са обучени да вербуват, експлоатират и манипулират цели, които работят в организации представляващи интерес, за да придобия чувствителна информация от тях. Всеки такъв агент обикновено работи с между трима и петима източници под прикритие. От швейцарската агенция казват и че „често“ са засичали и наблюдавали вербуване на източници от страна на чуждестранни агенти на швейцарска територия.

„Освен служители от разузнаването, подозираме още доста източници и поддръжници на чужди разузнавателни агенции, които работят и живеят в Женева и околността. Пенсионирани и (официално) бивши служители на чуждестранни разузнавателни агенции също са се установили в града и неговите околности със своите семейства“, се казва още в доклада.

През 2019, проучване на разследващия сайт Bellingcat определи Женева като най-вероятният оперативен хъб на агенти от Главно разузнавателно управление (ГРУ), които през 2018 година се опитаха да отровят бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Агенти на ГРУ базирани в града се свързват и с опити за хакване на вътрешните системи на Организацията за забрана на химическите оръжия и Световната антидопингова агенция.

FIS очаква „засилване на конкуренцията между суперсилите“, което означава, че шпионската дейност на швейцарска земя също ще продължи да се увеличава. Русия е една от основните цели на швейцарската агенция, защото Москва се опитва отново да изгради способностите си да събира разузнавателни данни в Европа.

В отговор на нахлуването на украинска територия през февруари, европейските страни общо изгониха стотици руски агенти под прикритие, с което нанесоха сериозен удар по шпионските способности на Москва на запад. Швейцария трябва да „използва в пълна степен“ всички законови инструменти, с които да не позволи на страната да се превърне в още по-благоприятна среда за руските агенти, предупреждават от FIS.