Отношенията между САЩ и Китай са близо до точка на пречупване след заплахата срещу Hikvision

САЩ използва позицията си в международната финансова система, за да оказва натиск върху китайските компании

15:00 | 6 май 2022
Обновен: 17:27 | 6 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Съдбата на китайски технологичен гигант, изложен на риск от безпрецедентни санкции от САЩ, ще покаже дали администрацията на Байдън възнамерява значително да засили напрежението с втората по големина икономика в света, предава Bloomberg.

Според източници, запознати със ситуацията, САЩ преценяват дали да добавят Hangzhou Hikvision Digital Technology Co., която произвежда камери и системи за наблюдение, към своя списък на специално определени граждани и блокирани субекти. В четвъртък акциите на компанията поевтиняха с дневния лимит от 10% заради новините за потенциалните санкции, свързани с предполагаеми нарушения на правата на човека от страна на Китай срещу предимно мюсюлмански малцинства в западната провинция Синдзян. В петък акциите загубиха нови 10% от стойността си.

Докато Hikvision и седем други китайски технологични компании вече са изправени пред ограниченията на САЩ, този ход ще бъде първият път, когато китайска компания е изправена пред по-строги санкции от Министерството на финансите на САЩ, които рискуват да ограничат бизнеса й по целия свят. Мярката, използвана за терористи, наркобарони и руски банки, би ограничила драстично способността ѝ да работи с компании, финансови институции и правителства.

„Като се има предвид, че тези санкции се прилагат в световен мащаб, това може да бъде краят на Hikvision като голяма международна компания, ако не и като изцяло платежоспособна единица“, каза Кристиан Льо Миер, основател на стратегическата консултантска фирма Arcipel.

В по-широк план санкциите ще бележат ескалация на начина, по който САЩ използва доминиращата си позиция в световната финансова система, за да се насочат към китайски компании, в момент, когато и двете правителства започват да ограничават бизнес връзките си поради опасения за националната сигурност. Акцентът върху човешките права също така излага всяка компания, която се занимава с огромния апарат за сигурност на комунистическата партия, на подобни наказания.

„Това би било много, много широка категория от компании“, каза Джон Бейтман, сътрудник в Фондацията на Карнеги за международен мир, добавяйки, че САЩ се опитват да изяснят политиката си за Китай. „Администрацията на Байдън все още не е дефинирала какви отношения иска с Китай“, добави той. "Това показва, че правата на човека ще бъдат на фокус."

Президентът Джо Байдън до голяма степен запази мерките, останали от администрацията на Тръмп, без ясно да посочи как ще се справи с наказателните мита, въведени по време на търговската война, и с въпросите какви чувствителни данни могат да споделят компаниите с Китай. Той също така разшири ограниченията в други области, подписвайки миналата година закон, който забранява вноса на стоки от Синдзян, започвайки през юни, освен ако компаниите не могат да докажат, че стоките не са произведени с принудителен труд.

Дипломатическата подкрепа на Китай за Русия след нейното нахлуване в Украйна също обтегна отношенията на Пекин със САЩ. Опасенията, че китайските компании ще бъдат засегнати от санкции от руски стил, допринесоха за спада на китайските пазари през последните месеци.

Държавният секретар Антъни Блинкен планираше да направи обръщение относно политиката на администрацията в Китай в четвъртък, но беше отложено, след като той даде положителна проба за Covid-19. Все пак хора, запознати със ситуацията, смятат, че обръщението вероятно няма да предложи много нова информация по основни въпроси за това как САЩ и Китай могат да си сътрудничат.

В четвъртък Китай изрази „сериозна загриженост“ относно докладите за Hikvision, като повтори, че твърденията на САЩ за нарушения на правата на човека в Синцзян са „лъжата на века“.

„Китай твърдо се противопоставя на действията на САЩ да използват правата на човека като извинение и да злоупотребяват с държавната власт и вътрешното си законодателство, за да тормозят китайски компании“, каза говорителят на външното министерство Джао Лиджиан.

Китайски служители казаха на Hikvision, че правителството ще обмисли ответни мерки срещу САЩ, ако бъде предприета такава стъпка, според човек, запознат с въпроса.

Hikvision е една от няколкото китайски компании, набелязани от Вашингтон за подпомагане и подстрекателство към нарушения на човешките права в Синдзян, списък, който включва добре познати корпорации, включително стартиращите AI SenseTime Group Ltd. и Megvii, които са подкрепени от традиционни лидери в индустрията или финансисти, включително Alibaba.

Основана през 2001 г. с помощта на държавен изследователски институт по електроника в Ханджоу, Hikvision бързо се превърна в един от най-големите производители на оборудване за наблюдение в света. Компанията продава камери за видеонаблюдение и софтуер за наблюдение на правителства и корпорации в повече от 150 страни и региони по целия свят. Тя има около 53 000 служители и управлява изследователски съоръжения от Шанхай до Лондон.

Най-важният клиент за Hikivison остава китайското правителство, което харчи солидни суми всяка година, за да наблюдава дейността на своите 1,4 милиарда граждани. Неговите камери за наблюдение са лесни за забелязване по улиците на китайските градове, а оборудването му за проверки за сигурност се използва широко в най-големите летища в страната и на събития, посещавани от върховните лидери на управляващата комунистическа партия.

Hikvision многократно отрича обвиненията на САЩ за участие в жестокости в Синдзян. „Смятаме, че всяка такава санкция трябва да се основава на достоверни доказателства и надлежна процедура и очакваме с нетърпение да бъдем третирани справедливо и безпристрастно“, се казва в изявление в сряда.

През 2019 г. Hikvision беше поставен в списък с субекти, който не позволява на американските фирми да му доставят компоненти и софтуер – подобно на китайския производител на телекомуникационни съоръжения Huawei Technologies Co. Но черният списък имаше ограничено въздействие върху производството на Hikvision, след като той преразгледа списъка си с доставчици, за да закупи алтернативни компоненти от местни доставчици. Продажбите на компанията през 2021 г. са скочили с 28% до над 80 милиарда юана (12,1 милиарда долара), според документите.

Възможно е САЩ да използват заплахата от повече санкции като разменна монета по трудни геополитически въпроси като войната в Украйна или агресията на Пекин срещу Тайван, според Вивиан Джан, доцент, специализиран в китайската политика в Китайския университет в Хонконг .

„Ако САЩ използват санкциите като тактика за принуждаване на Китай по въпрос, по който не иска да прави компромис, това може да проработи, като се има предвид, че китайската икономика ще страда“, каза тя, отбелязвайки блокирането и регулаторните действия на Си срещу технологичните компании.

Санкциите срещу Hikvision също биха помогнали на САЩ да запазят технологичното си предимство пред Китай, каза Уен-Ти Сун, преподавател в програмата за тайвански изследвания на Австралийския национален университет.

„Позоваването на оправдания, основаващи се на правата на човека и ценностите, може да помогне на САЩ да смекчат критиките от страна на американския бизнес сектор, като същевременно може да привлече повече западни правителства, превръщайки го в колективно усилие за „технологично ограничаване“,“ каза той. "Това се ръководи повече от интереси, отколкото от идеология."