ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

2021 г.: Завръщането на гъвкавите работни пространства

Емил Шекерджийски, съосновател на Networking Premium Coworking, ИмоТиТе, 26.12.2021 г.

21:20 | 26 декември 2021
Обновен: 16:18 | 29 декември 2021
Автор: Антон Груев

През 2021 г. секторът на гъвкавите работни пространства се възстанови и успя да достигне и задмине предпандемичните нива на заетост. Основна причина е преобразуването на клиентската база. Преди пандемията типичните ползватели на споделените офиси бяха фрийлансъри, дигитални номади и служители на малки компании. А сега основни наематели са големи компании от софтуерната индустрия, финтех, гейминга и др., обясни гостът. Това заяви Емил Шекерджийски, съосновател на Networking Premium Coworking, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Мнозина предричаха, че споделените офиси ще загубят своята популярност, но пазарът се обърна. Коуъркинг площите се превърнаха в сериозен играч при икономическото възстановяване и адекватна алтернатива на Home Office, обясни гостът.

В ситуация на пандемия част от фирмите се отказаха от стандартните офиси и започнаха да раздават ваучери за гъвкави работни пространства на служителите си. Например, софтуерната компания Automattic, която развива платформата WordPress, дава на служителите си по 250 долара месечно за коуъркинг.“

Функционалността на споделените офиси също се променя. Оформят се повече малки, самостоятелни стаи за един човек, които са подходящи за провеждане на онлайн срещи.

Потенциалът за развитие на гъвкавите работни пространства в България остава голям. В Амстердам тези площи представляват 6% от общата площ на офисите клас А, в Лондон – 5%, в София – над 2%. Според проучване на компания JLL делът на коуъркинга е възможно да достигне 30% до 2030 г. В това число ще се включат и пространствата в стандартните офис сгради, които ще се преобразуват в коуъркинг.

След няколко години във всеки квартал на София и другите големи градове на България ще има възможност за наемане на споделен офис. На служителите вече няма да се налага да отделят много време за пътуване до работата си, а ще имат коуъркинг пространство до тях.“

Има шанс виртуалният офис да е следващото голямо нещо в света на работните пространства, прогнозира Емил Шекерджийски. Метавселената на Facebook и другите проекти за виртуални светове вероятно ще застрашат физическите офиси, но се надявам да бъдем гъвкави, каза събеседникът.

Наличието на развита мрежа от коуъркинг площи се превръща във важен фактор за привличане на чуждестранни инвестиции, отбеляза Емил Шекерджийски. Затова е положително, че София вече попада в челото на международни класации за гъвкави работни пространства.

Мечтата ми е стартъп екосистемата в България да се развие като в Тел Авив. Всяко дете тук трябва да знае как се правят милиони по честен начин. Първата стъпка за това е да се развият коуъркинг пространствата.“

За три години Networking Premium Coworking разви мрежа от 7 локации в България с общо 550 работни места. Повечето места са в София, а плановете за развитие на дружеството включват Стара Загора, Благоевград, Русе и черноморските градове.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.