Южна Корея ще следи заразени с COVID-19 чрез система за лицево разпознаване

Новият технологичен проект ще бъде използван само в една община и ще стартира през януари 2022 г.

13:55 | 13 декември 2021
Обновен: 13:57 | 13 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
iStock
iStock

Съвсем скоро Южна Корея ще започне проект, в който да използва изкуствен интелект, лицево разпознаване и множество камери, чрез които да следи движението на хората, които са заразени с COVID-19, пишат Reuters. Корейското правителство смята да предприеме тези мерки независимо, че има доста сериозни притеснения, че по този начин ще се наруши личното пространство на гражданите. Проектът е с държавно финансиране и ще се реализира в един от най-гъсто населените градове в близост до Сеул - Бучеон. Очаква се програмата да стартира през януари 2022 г. 

Системата ще използва алгоритми с изкуствен интелект, както и технология за лицево разпознаване, която ще анализира кадри, които са събрани от над 10,820 охранителни камери. Идеята е да се прихване движението на заразен човек и всеки, с който той е имал близък контакт, да се види дали този човек носи маска. Всичко това е описано в документ, който е подготвен от общината на града и предаден на Министерството на науката, информацията и информационните и комуникационни технологии. Документацията на проекта е предадена в редакцията на Reuters от държавен служител, който не е съгласен с предприетите мерки. 

Правителствата по целия свят се обръщат към новите технологии като средство за справяне с пандемията, като повечето от тях са узаконили употребата на иновативни технологии. Китай, Русия, Индия, Полша и Япония, както и няколко щата в САЩ са част от тези правителства, които по някакъв начин са използвали софтуер за лицево разпознаване, чрез който да се опитат да проследят заразени с COVID-19. Информацията идва от доклад, който излиза през март месец тази година и е издаден от Columbia Law School в щата Ню Йорк. 

Служители на общинската администрация в Бучеон твърдят, че тази система ще намали стреса върху преработените вече екипи, които имат за задача да откриват заразените с COVID-19. Бучеон има население от 800 000 души и въвеждането на новите технологии ще помогне значително на работата на медицинските служители. На този етап Южна Корея вече има много агресивна и високотехнологична система за проследяване, която събира информация от кредитни и дебитни карти, данни от мобилни телефони, чрез които се установява локацията на определен човек, както и кадри от охранителни камери. 

Въпреки това властите в Южна Корея все още разчитат на епидемиологични разследващи екипи, които често имат смени от по 24 часа, по време на които всячески се опитват да намерят и да се свържат с хора, които са заразени с коронавирус. По време на набирането на средствата за пилотната версия на проекта през 2020 г. кмета на Бучеон Джан Деог-чхон заяви, че тази система ще направи намирането на заразени много по-лесно. Системата също така е създадена, така че да заобиколи факта, че доста често разследващите екипи трябва да разчитат на свидетелствата на заразените граждани, които доста често са неверни. 

Министерството на науката, технологиите и комуникациите заяви, че към момента няма планове да започне да експлоатира системата на национално ниво. Идеята на проекта е да дигитализира част от работата, която разследващите медицински екипи трябва да извършват. Новата система в Бучеон може да проследява 10 човека едновременно от 5 до 10 минути, като по този начин съкращава времето за работа, която обичайно отнема между половин и един час. Общината ще има нужда и от екип от 10 човека в един публичен медицински център, който ще оперира със система за лицево разпознаване, която ще използва и изкуствен интелект. Общината на Бучеон е получила 1.6 милиарда йени, което се равнява на 1.36 милиона долара, от Министерството на науката, като самата тя е дала допълнителни 500 милиона йени от общинския бюджет.

Законодателите в Сеул не са единодушни по отношение на новата технология. Някои народни представители смятат, че тя е прекалено инвазивна и контролът над пандемията не изисква толкова агресивно проследяване. Властите в Бучеон обаче твърдят, че камерите ще скриват лицето на всеки, който в момента не бива следен, а технологията за лицево разпознаване ще се използва само при съгласието на пациента. От друга страна лицето дори не е до такава степен нужно на системата, защото тя може да намира хора по силует и дрехи. Корейската агенция за контрол и превенция на болестите заяви, че подобен тип система може да бъде използвана законно, стига да бъде експлоатирана само с цел контрол над пандемията.