Meta създава централизирано звено за вътрешен одит

Промените предвиждат служителите да разглеждат социални теми като политика, благосъстояние, здраве, климат и равенство

13:58 | 8 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Meta Platforms Inc. в момента прави мащабна реформа в отдела си за вътрешни проучвания. Поради тази причина ръководството мести множество служители, които преди са работили продуктови звена като това на WhatsApp или Instagram, в една централна група, която да се занимава с проучвания за цялата компания, пише Bloomberg. 

Тази реформа ще засегне около 50 служители, казва Пратити Рейчудри, който оглавява бюрото за вътрешни проверки в Meta и който ще ръководи новото централизирано звено за мониторинг. Промените предвиждат служителите да разглеждат социални теми като политика, благосъстояние, здраве, климат, равенство и теми свързани с интегритет като дезинформацията и безопасност на потребителските профили. 

“Централизирането на процеса е най-добрият начин да бъдем сигурни, че нашите екипи си помагат и се учат един от друг. По този начин те ще внедряват по-добре наученото по време на проверките на различните платформи,” допълни Рейчудри. “В рамките на последните месеци имахме възможността да оцени начина, по който работим и вярваме, че това действие ще ни даде възможността да подобрим нашите услуги и да сме по-полезни на хората, които ги използват. 

Реформата ще позволи на проверяващите, които преди са работили в различни звена, да си сътрудничат по-успешно. Не се очакват съкращения като резултат от промените. Тези рокади в звеното за вътрешен одит на Meta са първите големи промени в самата компания, след като група от медии публикуваха няколко скандални доклада за въздействието на Facebook и Instagram, които са били базирани на вътрешни документи на компанията. Висшите ръководители на Meta се опитаха да защитят на компанията и да опровергаят твърденията, че тя игнорира негативните ефекти на социалните мрежи върху потребителите. 

През октомври Facebook смени името на фирмата, като по този начин показва намерението си да се фокусира върху “метавселената” - термин, който се използва за дигитална екосистема, до която потребителите получават достъп чрез специално предназначени продукти за виртуална реалност. Преди няколко дни компанията обяви, че в последното тримесечие на годината ще надхвърли прогнозните очаквания за приходи за Facebook Reality Labs, които включват и хардуерното звено Oculus. Подобно действие ще помогне на компанията да раздели основният си рекламен бизнес от големите инвестиции във виртуалната реалност. По този начин инвеститорите ще видят точно колко са приходите и разходите от усилията, свързани с тази технология. 

Очаква се Андрю Босуърт, който дълго време бе част от ръководството, да поеме длъжността на главен технологичен директор. 

Преходът към продукти за виртуална реалност до голяма степен се дължи и на вижданията на Марк Закърбърг, че тя ще бъде ключов компонент в следващата глобална комуникационна платформа. По този начин Meta няма да бъде толкова зависима от производители като Apple Inc. и Alphabet.Inc, както и техните услуги и стоки. 

Франсис Хауген публично заяви през октомври, че Facebook приоритизира приходите пред безопасността на потребителите. Докладите, които Хауген показа бяха наречени The Facebook Papers. Чрез тях стана ясно, че социалната мрежа на Meta позволява разпространението на език на омразата, дезинформация, а освен това е и изключително вредна за психиката на подрастващите. 

Оттогава Meta е под засилен контрол от страна на регулаторните органи по целия свят относно това как управлява своята платформа. Ръководителят на Instagram Адам Мосери трябва да се яви в сряда пред подкомисия на Сената на САЩ, която изследва безопасността на социалните медии за деца. Миналия месец група от главни прокурори на САЩ обявиха, че започват разследване на усилията на Instagram да ангажира чрез съдържание деца и юноши. Хауген се появи през ноември и пред Европейския парламент, където законодателите изготвят строги нови правила, за да овладеят технологичните платформи и тяхното влияние в региона.