В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Идеалната цена за барел петрол е $80

Еклавиа Гуптa, старши редактор на петролни новини за Европа и Африка в S&P Global Platts, "В развитие", 03.12.2021

16:27 | 3 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Ситуацията на петролния пазар към момента е почти като игра на шах. Това каза Еклавиа Гуптa, старши редактор на петролни новини за Европа и Африка в S&P Global Platts, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Съединените щати инициираха международно сътрудничество срещу високите цени на петрола и бяха освободени десетки милиони барела от резервите на големи потребители на енергийни ресурси. "Смятам, че това е едно от онези събития, с които президентът на САЩ показва, че ще предприеме по-големи стъпки, ако ОПЕК+ не вземе благоприятно решение. Интересното е, че това бе водено от САЩ. В исторически план международната енергийна агенция прави подобно освобождаване от резервите. Но това е ситуация, която трябваше да има отговор. ОПЕК+ винаги са дирижирали сцената. Това беше почти като игра на шах", каза Еклавиа Гупта. 

"Не е ясно колко ще издържи това освобождаване от 50 млн. барела. Останалите държави, които са Япония, Южна Корея и Китай, също освободиха от своите резерви, но не е ясно колко ще издържи това не толкова голямо количесwто. Ясно е, обаче, че ОПЕК+ трябва да бъде още по-предпазлив".

На едно ниво решението на президента Байдън свали цените. Той направи това, което искаше - да свали цените на бензина за потребителите, добави събеседникът. "Другото е, че Омикрон изплаши пазарите. Миналата седмица цените паднаха с около 10 долара за барел. Има известна несигурност, което означава, че през следващите седмици ще видим волатилни цени при петрола и всяка негативна новина ще доведе до инфлация, защото не се е завърнало търсенето от 2019".

Действията на САЩ и останалите държави срещу ОПЕК+ са постигнали целта си, ако приемем, че целта бе да се свалят цените на петрола. "Знаем че това беше основната цел на САЩ. Президентът Байдън направи един много важен ход за вътрешния пазар. Той го предприе два дни преди Деня на благодарността. Взе на прицел Саудитска Арабия и Русия. Но ние имаме допълнителен проблем с Омикрон и все още има очаквания предлагането да се увеличи през следващата година. Все още е трудно да се каже какво ще е въздействието на Омикрон върху разходите за гориво, върху забраните за пътуване. Все още е рано да се каже", каза Гупта. 

На въпроса дали според анализатора на тази акция трябва да се гледа като на еднократен демонстративен акт или като на механизъм, който ще бъде задействан периодично над определени ценови равнища, анализаторът каза, че подобни ходове са били използвани в миналото, но не много често. 

"Когато се освобождава такова количество, то е, за да се компенсира недостиг. В случая акцията бе свързана със сваляне на цена. По време на гражданската война в Либия също бяха освободени резерви. Ако САЩ продължат да го правят, това ще стане проблемен въпрос. Но всичко зависи от това как ще се развие пазара в следващите няколко месеца и дали цените ще продължат в такъв "мечи пазар". Но ОПЕК+ също обмисля как да реагира. Знаем, че те решиха да продължат с увеличаването на продукцията, но ще бъде много интересно".

"Мисля, че сме в ситуация, в която петролът от САЩ няма да бъде освободен наведнъж, а ще бъде освобождаван постепенно, вероятно през следващите 4 месеца. Но не се знае колко време ще отнеме това - три или четири месеца", каза още гостът.

По думите ценови граници около които ще се движат петролните пазари "винаги ще се променят, защото когато цените са 80 долара за барел, клиентите искат да са 65-70".

"Мисля, че около 80 долара за барел е идеалната цена, защото глобалната икономика се опитва да се възстанови от глобалната пандемия. Имаме нарастване на инфлацията, така че 65-70 долара е ценовaта граница, където биха се срещнали производители и клиенти. Защото всички икономики искат да се възстановят от щетите на пандемията".

Може ли това сътрудничество да бъде институционализирано или е рано за подобни смели политически действия? Това сътрудничество променя ли по някакъв начин логиката, по която работи световният пазар и търсенето на петрол? При какви обстоятелства пазарът ще бъде разхлабен в началото на следващата година и ще се затегне ли отново по-късно? Ако се постигне сделка с Иран ще има ли сериозна промяна на петролните пазари? Може ли Иран да предизвика промяна на действията на ОПЕК+  и при какви обстоятелства? 

Повече вижте във видеото.