Цените на европейските борси говорят ли за рецесия?

Коментар на Питър Фицджералд, директор на Aviva Investors в предаването Countdown

17:55 | 9 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Манъс Крани, Bloomberg:

Притеснявате ли се за рисковете пред участниците на пазара?

Питър Фицджералд, Aviva investors:

Като мениджър на портфейл мисля, че е нормално да живееш в постоянно състояние на параноя. Трябва да се притесняваш за всичко до някаква степен. От ключово значение е да се съсредоточиш върху средносрочен и дългосрочен инвестиционен хоризонт, което не означава да вземаш решения на базата на дневна волатилност и заглавията, които виждаме всеки ден.

Анна Едуърдс, Bloomberg:

Защото както говорихме по-рано преди да дойдете при нас, не са ли достатъчно големи загубите, които виждаме през ден на капиталовия пазар, за да бъде достигнато дъното? Среднодневната волатилност се повишава. На терминала виждаме фючърсите върху общоевропейският индекс Eurostoxx.

Манъс Крани, Bloomberg:

Вчера индексът на волатилността се покачи с 5%.

Анна Едуърдс, Bloomberg:

Индексът затвори с повишение от 3,9%, след като през деня изтри почти половината от тези ръстове. Смятате ли, че ще се покачи над това равнище?

Питър Фицджералд, Aviva investors:

Ако всъщност погледнете тези малки движения, реално те са 1-1,5% дневно. Връщайки се на това, което казах по-рано. Ако вашият времеви хоризонт е краткосрочен, ще бъде много трудно да добавите стойност точно в този момент. Но ако се придържате към 2-3 годишен инвестиционен хоризонт, ще имате повече възможности.

Манъс Крани, Bloomberg:

Има такова движение, говорихме няколко пъти за това. Вчера UBS го нарекоха глобална рецесия в производството. Сега ще отворим графиката със световните облигационни индекси. Избягването на риска дава чудесни резултати за пазарите на облигации. Виждаме рекордно ниска доходност по държавните облигации в Япония, 1-годишно дъно в САЩ. Какво мислите за тази тенденция на избягване на риска? Адаптирате ли инвестиционния си портфейл спрямо нея, като включвате повече облигации? Очакванията за инфлацията едва ли ще се променят.

Питър Фитцгералд, Aviva investors:

Очакванията едва ли ще се променят. Това е вярно. Когато управляваш един инвестиционен портфейл, трябва да си сигурен, че си диверсифицирал риска, както и че имаш ясен поглед върху глобалните перспективи. По същия начин, ако имаш друга позиция в инвестиционния си портфейл, която ще те защити не само в този период на волатилност, но и в периоди, в които имаш грешна представа за пазара. Мисля, че едно от нещата, което е важно за фондовите мениджъри е да бъдат въздържани. Бъдещето е несигурно. Повечето фондови мениджъри не обичат да прогнозират, но това, което трябва да направим е да изградим такъв инвестиционен портфейл, който ще стои относително добре дори тогава, когато грешим. Това е един от ключовите фактори, които трябва да имаме, когато гледаме не само облигационния пазар, но и пазара на акции и валути. Понякога вярваме, че текущите пазарни условия са нормално явление. Това, което забравяме всъщност е, че сме част от един безпрецедентен период на монетарен експеримент.