Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Присъствието на БСП в преговорите за кабинет е малкият бял слон в стаята

Любомир Стефанов, политолог, „Светът е бизнес“, 04.08.2021

21:00 | 4 август 2021
Обновен: 21:59 | 4 август 2021
Автор: Михаил Митев

Участващите в създаването на правителство не намират начин да си общуват. Ситуацията е като гордиев възел. Президентът Радев използва инициативата, дадена му от Конституцията, като посъветва в преговорите да се включат и БСП, въпреки желанията и намеренията предварително, защото гласовете иначе няма да достигнат за конструктивно мнозинство. БСП в случая са представени като по-малкото зло. Подобно мнение изрази политологът Любомир Стефанов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. 

Гостът коментира цялостно преговорите по създаване на кабинет и политическият цайтнот в момента, като според него процедурните разговори приличат на ексцентрични движения, които влияят доста негативно на целия процес.

„Г-н Трифонов също прави каквото може по въпроса с епистоларните дълги съобщения в дигиталната среда, които за съжаление много напомнят начина на общуване на бившия министър-председател“, казва политологът. „А трябва рязко осъзнаване на всички замесени в преговорния процес по създаване на работещо мнозинство в парламента и правителство, за това с какво са се захванали и какво предстои от тях да свършат като работа“.

Стефанов обаче смята, че кабинет ще бъде гласуван, но дали ще се успее да се събере заветното критично количество гласове е въпрос, на който не може да се даде отговор.

„Не се чува достатъчно ясна позиция от ИБГНИ и ДБ, които са силно разколебани и демотивирани в позицията си и желанията си да удовлеторят избирателите си. ДПС са единствените мълчаливи, но в типичен стил ще използват ситуацията да извлекат облаги за себе си. Виждали сме го в последните 20 г. поне 10 пъти.“

Най-сигурното е, че БСП ще подкрепи кабинета на ИТН. Това „малкият бял слон в стаята“, казва Стефанов.

„БСП от доста дълго време са на втората линия в политическата среда и имат желание почти на всяка цена да се върнат към някаква форма на власт. Колкото и да се опитват да го маскират зад принципи, политики, разговори, условия и подусловия, прозират сериозно желание да се завърнат на власт, макар и за малко“.

Ако ДБ подкрепи кабинета, формацията би могла да си навлече проблеми в бъдеще. Те няма да си проличат веднага, но ще бъдат в хоризонта на президентските избори.

„Всички национално важно значими политически формации след няколко месеца ще трябва да излъчат своите номинации за президент. За БСП е ясно - отдавна лансират кандидатурата на Радев. За ДБ, след успехите, които демонстрират и нарастването на резултата, който показват през последните няколко месеца, най-вероятно е да имат собствен кандидат. Размиването на неговия профил и навлизането им в някакви съглашения, а не споразумения с политически принципи и програма – категорично ще навреди на техния профил и ще отблъсне избиратели от тях“, посочва политологът. 

Предстоящите президентски избори са и фактор за това каква полза би могла да извлече ДПС. По думи на госта е възможно да направят както при избора на Радев: „да се закачат тихомълком и да подкрепят кабинета. В момента са в трудна ситуация, тъй като са именовани като партия на статуквото – и са еднакво омразни, противни и нежелани като партньор ГЕРБ", смята политологът. „Макар и да са поканени на предварителни опознавателни разговори, то им бе казано им какво ще се прави, но без тях".

Във същото време биографиите на предложените министри, принципите и политиките не убеждават, че тези хора знаят какво всъщност трябва да се прави в управлението на държавата, посочи още той. 

При условие, че не успее да се гласува правителство на ИТН, ГЕРБ ще върнат на момента мандата. Важен фактор е и на кого президентът евентуално ще връчи третия мандат.

Във връзка със спекулациите за преминаване на България към модел на президентска република, политологът сподели, че обществото ни на базисно подсъзнателно ниво е изкушено, но има урока от управлението на премиера Борисов, както и поведението на Трифонов и едва ли ще си позволи лукса да промени изцяло формата на политическата система.

Вижте подробности във видеото.