Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България рискува да изпадне от очакваното бързо възстановяване

Проф. Ганчо Ганчев, икономист и преподавател в ЮЗУ, Светът е бизнес, 15.01.2021

21:02 | 15 януари 2021
Обновен: 21:29 | 15 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Началото на 2021 г. ще бъде по-трудно, но ако мерките по ваксиниране в Западна Европа и България се окажат достатъчно бързи и ефективи е възможно през втората половина на годината да имаме бързо възстановяване. Това заяви проф. Ганчо Ганчев, икономист и преподавател в ЮЗУ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

В краткосрочен план вероятно ще имаме забавяне на растежа и известно свиване на производството,  но от втората половина на годината може да се очаква ускоряване на растежа, особено ако програмите за ваксинацията се развиват добре“.

„Средствата, които ние заделяме за борба с кризата, са средно 5-6 пъти по-малко в сравнение с това, което се отделя в Европа“, заяви Ганчев.

„Според мен особено хората със свободни професии не бяха компенсирани достатъчно добре от държавата. Тези, които получиха средства, пък не бяха чак толкова засегнати“.

„Що се отнася до бизнеса мерките помогнаха на някои фирми, но идеята е не просто да се компенсират компаниите, а икономиката да се приспособи към новите технологични структурни изменения. Ние тук нямаме никакви мерки“, коментира гостът.

„Рискуваме в бъдеще да изпаднем встрани от развитието и да не можем да се възползваме от очакваното бързо възстановяване, което ще се случи в края на тази и началото на следващата година“.

„Ако се обърнем към ЕС виждаме, че имаме силна ориентация към „Зелената сделка“ т.е. ускорено инвестиране в нови енергийни източници и намаляване на въглерода. Неща, в които ние сериозно изоставаме и нямаме никаква сериозна програма и стратегия, особено в областта на енергетиката“, заяви Ганчев.

„Основните ограничения пред растежа на българската икономика ще се очертаят през следващите 20 години заради ТЕЦ-овете на въглища и заради алтернативните източници“.

Ганчев коментира и присъединяването на България към еврозоната, като заяви, че страната ни ще се сблъска с известни технически проблеми и трябва да бъде подготвена със социални мерки за подпомагане на най-силно засегнатите от промяната лица.

„Националният план за въвеждането на еврото трябва да започне с анализ как ще се отрази това върху различните сектори на икономиката и трябва да има технически план как физически ще бъдат заменени левовете с еврото“.

„Трябва да има и много стриктен контрол върху цените, защото търговците ще се опитат спекулативно да ги увеличат“, каза Ганчев.

Целия разговор по тези и други теми вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.