Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Развитието на дигиталните умения трябва да е в основата на образователната реформа

Анна-Мари Виламовска, секретар за иновационна политика на президента, в Светът е бизнес, 02.05.2016

21:09 | 2 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Анна-Мари Виламовска, секретар за иновационна политика на президента. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анна-Мари Виламовска, секретар за иновационна политика на президента. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Информационните технологии, мехатрониката, културните и рекреативните индустрии и фармацията са сред сферите, в който България има сериозен потенциал за развитие. Трябва да се осъзнае обаче, че няма как да растем като икономика и общество, ако реформите в образованието не станат факт. Те касаят както висшето, така и в много силна степен средното образование. Това заяви Анна-Мари Виламовска, секретар за иновационна политика на президента, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че развитието на дигиталните умения трябва да стане ключова част от образованието. "Важно е да се въведат платформи за учене в аналогов и дигитален формат като хоризонтален подход в абсолютно всички предмети. Децата, които имат достъп до мобилни устройства от ранна възраст, трябва да знаят как да използват тези технологии като средство за генериране на продукти, които още не са създадени.", каза Виламовска. Според нея финансирането на университетите трябва да се базира на тяхното качество, "което означава научна продукция и съвместни компании, които се създават от професори и студенти."

Експертът допълни, че в културните и рекреативните индустрии се концентрират около 30% от малките и средни предприятия, а тяхната производителност е най-малко 7 пъти по-висока от тази в останалите сектори. По думите й иновациите са единственият начин за създаването на икономика с висока добавена стойност, но също толкова ключово е как е организиран процесът и как се осъществява финансирането. Според Виламовска най-важните иновации са тези, които достигат до всички хора. 

Вижте повече от разговора във видеото: