Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Стоев: Не виждам потенциална опасност в дефлацията

Светът е бизнес, 12.04.2016

22:53 | 12 април 2016
Автор: Кирил Петков
Георги Стоев от Индъстри Уоч. Снимка: Bloomberg
Георги Стоев от Индъстри Уоч. Снимка: Bloomberg

Дефлацията не е опасна и не виждам потенциална опасност от гледна точка на макроикономиката, а същото и от гледна точка на потребителите, които ще могат да купуват повече стоки със своите пари. Това каза Георги Стоев от Индъстри Уоч в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Няма нищо опасно в това. Знам, че ще има производители, които ще се оплакват и ще казват, че това им пречи да са конкурентни на международните пазари, но на макроикономическо ниво би трябвало да сме реалисти. Това е нормално движение на нещата. Иновациите би следвало да водят до по-ниски цени, ако централните банки не се намесват с печатане на пари. Дай Боже да се върви към нормалността, а всеки на индустриално и микрониво ще трябва да се адаптира към това". 

"Новината за дефлацията на макрониво трябва да се гледа с малко повече детайли, кои сектори ще бъдат по-потърпевши", каза още Стоев. "Това, което се наблюдава в момента е, че най-бързо падат цените на металите през последната година, а най-бавно падат цените на селскостопанските суровини, които не са храни".  

Чуйте целия коментар: