Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Оглушителна тишина относно мерките за сигурност след #НАПлийкс

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Светът е бизнес, 02.08.2019

21:00 | 2 август 2019
Спас Иванов, експрет по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Спас Иванов, експрет по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След скандала с изтичането на данни от Националната агенция за приходите остава въпросът ще има ли наказани в държавната администрация. Оставките все пак не са наказания. Това каза Спас Иванов, експерт по киберсигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Иванов отбеляза, че за повишаване на киберсигурността у нас трябва да се предприеме серия от мерки, включително държавата да анализира кои са ключовите услуги, които предоставя по електронен път на граждани, да провери уязвимостите им и да прецени какво може да направи, за да ги предпази от тях.

„Мерките трябва да кореспондират с риска, който носят“.

Необходимо е да се анализира и капацитетът на хората, които обслужват тези системи, от гледна точка на сигурност, посочи Иванов. В случай, че той липсва, трябва да се добави, независимо дали под формата на външни услуги, от частния сектор или чрез международно сътрудничество, коментира той.

„Релацията между капацитета на обслужващия персонал, нуждите на администрацията и нуждите на гражданите се къса по средата“.

Според него публично-частното партньорство е единственото решение в случая.

"Общите разходи за съвкупността от всички обществени поръчки за IT сектора в България отдавна прехвърлят 100 млн. лв. годишно.  Ако тези пари се разпределят правилно и някои от услугите се прехвърлят към частния сектор, ще има доста по-добри резултати".