Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Сталев: Турция е в силна позиция

Светът е бизнес, 07.03.2016

21:11 | 7 март 2016
Автор: Кирил Петков
Стоян Сталев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоян Сталев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има големи изгледи за образуване на нови държави, това каза дипломатът Стоян Сталев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. "От самото начало на мигрантската криза бяха направени много грешки. Една от основните е, че не се направи единна защитена територия в Сирия. Такъв план е възможен само, ако има гаранции от ООН, че няма да се злоупотребява с териториалната цялост на страната. Това не се направи и се стигна до концентриране на огромни маси в Ливан и други страни".

"Допусна се и сериозен сериозен проблем - злоупотреба с понятието "бежанец", защото Европа закъсня с определянето му". 

Турция има географско положение, което е, колкото хубаво, толкова и рисково, каза още Сталев. "Тя е ключов играч в региона и държавата с най-голяма армия, около 1 милион. Същевременно притежава много добра икономика, с уникални възможности да се представя добре в рискови ситуации". 

"За жалост кризата в Ирак и Сирия продължава твърде дълго. В Ирак – 11-12 години, а в Сирия също над 5 години. Разпадът на важни, съседни на Турция държави дава отражение на вътрешната политика на страната. Развитието в Сирия, където се осъществи сблъсък между стратегиите на Русия и НАТО, също усложнява положението, но Турция има и собствена стратегия, за разлика от много други държави. Има червени линии и много трудно би подминала и направила компромис с тях". 

На въпроса дали Европа ще успее все пак да се справи с кризата Сталев каза: "Въпросът е наистина важен, защото Европа няма възможност да асимилира една огромна маса от бежанци в един дълъг срок. Тук става дума и за икономическа политика и възможности. Смятам, че една такава политика на неограничено приемане насърчава едни разрушителни режими в периферията на Европа. На думи краят на тази политика е сложен, но на дело проблемите са много и не са решени. На Гърция също трябва да се помогне. Тя също трябва да бъде солидарно подкрепена".  

Вижте целия коментар: