Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изборът на Volkswagen за завод в Турция - обща оценка за цялостната ситуация у нас

Проф. Росен Стоянов, политически комуникации в НБУ, Светът е бизнес, 12.07.2019

21:00 | 12 юли 2019
Проф. Росен Стоянов, политически комуникации в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Росен Стоянов, политически комуникации в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборът на Volkswagen за нов завод Турция е нито само по икономическа, нито само по политическа причина. Става дума за изявяване на отношение във връзка с общата стабилност, но не само на региона. Това е обща оценка за цялостната ситуация у нас. Говорим за подкрепена на политическо ниво оценка от страна на германските инвеститори към общата политическа среда и най-вече перспективата, устойчивостта. Това заяви проф. Росен Стоянов, политически комуникации в НБУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Преди началото за преговорите относно ръководните постове в ЕС бях обнадежден от дебатите, които гледахме на живо с шпитценкандитатите. Там видяхме сблъсък на идеи, компетентност, програми и цели и политически структури зад тези цели. След това обаче нещо "се счупи". Сега се вижда един лек дисбаланс".

Нямам нищо против еко политиките на Зелените, а против начина, по който са позиционирани в пространството, спомена професор Стоянов.

"Наблюдава се една самозабравена себедостатъчност. Важна е оценката на въздействието. Този процес отнема време и ресурс. Политическата класа у нас отказва да приложи дебатиране и аргументативно представяне на една или друга теза. От една страна, липсва интелектуалност на подхода в политическата сфера на цялата класа, а от друга страна, сме изправени пред нарочности за рушене на комуникационния процес. Липсата на прозрачност започва да ерозира демократичността в процеса по договарянето на избора на европейските ръководни постове".

ЕС особено в смисъла на ЕК и ЕП трябва да се отърси от съмнения за влияние от страни извън неговите рамки, твърди Росен Стоянов. Външната политика на една структура трябва да е единна, допълни той.

По отношение на ядрения конфликт на САЩ с Европа не зае позиция, а тя трябва да е ясна и категорична по този и други въпроси, смята професор Стоянов.

Вижте видео материала с целия разговор.