Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Членството на Македония в НАТО ще гарантира сигурността на Балканите

Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония, Светът е бизнес, 05.02.2019

22:00 | 5 февруари 2019
Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В края на 1993 г. македонският парламент взе решение страната да стане член на НАТО. Оттогава досега Македония има много добри отношения с НАТО, включително и участия в съвместни учения на международната организация. Алиансът има голям принос за умиротворяването на региона. Това каза Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония, в предаването "Светът е бизнес"  с водещ Николай Кръстев.

„На членството на Македония в НАТО трябва да се гледа като много важен факт в балканската архитектура на сигурността. Това ще се отрази благоприятно на процеса на разширяването на Алианса в региона. Ще се гарантира сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Членството в НАТО ще спомогне и за евроинтеграцията на региона“.

Няма вариант, в който страна да стане член на Европейския съюз (ЕС), без да е гарантирала своята сигурност през НАТО, коментира той.

В момента няма друга организация освен НАТО, която да носи сигурност не само в региона, а и на много други места по света. Съюзът е гаранция за световния мир, заяви Йорданов.

„Добрата новина след срещата между министър-председателя на България Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев е, че се планира премахването на вносните мита между двете страни“.

Гледайте видео материал с целия разговор.