Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Lockheed Martin се надява да спечели с оферта българските ВВС

Рандъл Хоуърд, директор "Бизнес развитие" и Стан Стелмач, ръководител на индустриалната програма в Lockheed Martin, Светът е бизнес, 26.09.2018

22:05 | 26 септември 2018
Рандъл Хоуърд. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Рандъл Хоуърд. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Производителят на F16 Lockheed Martin се надява да спечели с оферта българските ВВС и българското правителство, компанията обмисля и възможности за съвместна работа с България по т.нар. офсетни програми - за производство на ниво на подизпълнители на части за самолета. Това стана ясно от разговора с Рандъл Хоуърд, директор "Бизнес развитие" и Стан Стелмач, ръководител на индустриалната програма в Lockheed Martin, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Lockheed Martin иска да се включи в превъоръжаването на българските ВВС и се надява офертата, която ще предложи на българското правителство през октомври "да е най-адекватна и най-подходящата на българските ВВС", каза г-н Хоуърд. Той коментира възможността, ако България избере F16, както другите страни на Балканите - Румъния, Гърция и Турция, тя да има съвместна оперативност с другите и в рамките на НАТО.

Хоуърд съобщи, че F16 си остава един надежден и технологично отработен самолет и САЩ още го използват - и във ВВС, и в националната гвардия. Той ще е на въоръжение поне още между 20 и 35 години.

"Блок 72 на F16 има взаимно заменяеми компоненти в електрониката, които идват в наследство от F22 и F35, които са най-модерните изтребители в американските ВВС, но ние ще продължим да работим върху модернизацията на самолета и ще развиваме технологиите от натрупания опит през 40 -те години, за да  предлагаме на клиентите най-новата технология за модернизация на техните самолети F16, които продължават да са в експлоатация".

Самият той пилот, директорът на "Бизнес развитие" застъпи мнението, че и в бъдеще пилотът ще взима решенията въпреки компютъризацията на самолета - изтребител, но компютърът ще му помага да взема най-адекватните решения и то най-бързо.

Хоуърд съобщи, че компанията ще направи всичко възможно, за да прехвърли производството в Южна Каролина и да изпълнява поръчките в срок.

Стан Стелмач, който ръководи индустриалното сътрудничество на  Lockheed Martin, каза, че компанията работи над предложения за офсетни програми или т. нар. индустриално сътрудничество за производство на елементи на самолета в България.

"В момента обмисляме единствено работа за подизпълнители и провеждаме проучване на българската индустрия, но предстоят разговори с българското правителство за това как офертата ни може да се реализира. Мислим, че има много добри възможности за работа в България". 

Той не отговори на въпроса колко би струвало на страната ни да купи F16, но поясни, че има различни възможности и това зависи от договарянето с правителството.

Целия разговор гледайте във видеото.