Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

За една година Македония направи сериозна крачка в своето евроатлантическо бъдеще

Професор Владо Бучковски, бивш министър на отбраната и бивш премиер на Република Македония, Светът е бизнес, 25.09.2018

22:00 | 25 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За една година Македония направи сериозна крачка в своето евроатлантическо бъдеще. Това заяви професор Владо Бучковски, бивш министър на отбраната и бивш премиер на Република Македония, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Референдумът за името на страната е исторически момент за Македония. Насочен е към избора за присъединяване към ЕС. За жалост договорът с Гърция беше единственото възможно решение, за да се отворят вратите на НАТО и ЕС. Ясно е, че над 700 000 гражданите на Македония ще гласуват за, но дали онези, които са против, ще се обединят, не се знае."

Това е вторият референдум в Македония след отделянето ѝ от бивша Югославия през 1991-ва година, коментира проф. Бучковски.

"Аз съм съгласен, че настоящият референдум е продължение на този от 1991. Тогава се борихме за независимост, днес се борим да бъдем част от Нато и ЕС. Ще потвърдим своята държавност".

По преценка на Владо Бучковски в момента има от 1 300 000 до 1 350 000 гласоподователи. От друга страна, 250 000 – 300 000 са неопределените гласоподаватели, които не вярват в политиците и съответно които на последните избори вероятно не са гласували. Вярвам, че моментната кампания ще им даде тласък. Този референдум е консултативен.

Към този момент името Република Северна Македония е компромисът, който изглеждаше единствено възможен като логично решение. Ние първо трябваше да признаем своята идентичност, нашето културно наследство. За жалост, от друга страна, трябва да се правят компромиси, допълни още гостът.

"Ако референдумът не успее, няма да се разпаднем. Но Македония ще започне сама да загнива изолирана. Все повече млади хора ще напускат Македония, все повече няма да сме атрактивни за инвеститорите. Този референдум е важен предвид това какво се случва в Румъния, България и Албания като държави-членки на ЕС. Това е повече от обикновен референдум. Това е уникална възможност".

Имаме покана за НАТО, ще бъдем член на НАТО. Известно е, че до 2025 имаме шанс да стигнем Черна гора и Сърбия, които са пред нас. Имаме достатъчно компететнтнна администрицаия. Вярвам, че имаме и доблест да признаем своите недостатъци като например правосъдни проблеми,  както и такива с разузнавателните служби и свободата на словото. Подобно проблеми имат и останалите държави-членки на ЕС. Ще се справим с това по-лесно, ако Европа и НАТО са наши партньори, бе категоричен проф. Бучковски.

По темата за договарянето между Сърбия и Косово за размяна на територии гостът посяни, че това го връща в 2001-ва, когато и в Македония тези теми са били актуални, защото преди това тезата за размяната на теоритории е билоа обсъждана, когато покойният премиер Зоран Джинджич бе начело на сръбската власт. Това е стара и заразна идея.

Не е координирано всички да искаме да бъдем част от ЕС, а преди това да се делим на етнически граници. Сърбия и Косово трябва да размислят по тази тема, спомена в заключение по темата Владо Бучковски.