Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как Тръмп се оказа удобният външен враг на Ердоган?

Стойчо Стойчев, политолог, Светът е бизнес, 15.08.2018

11:26 | 15 август 2018
Обновен: 16:36 | 15 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Външният враг е изключително удобен за авторитарните лидери. При случващото се в Турция и затруднената икономическа обстановка там, американският президент Доналд Тръмп ще се окаже необходимият враг, когото турският лидер Реджеп Ердоган да посочи като виновен. Това каза Стойчо Стойчев, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Стойчев посочи, че увеличението на митата на турския внос на стомана и алуминий в САЩ далеч не е толкова съществено, че да е причината за срива на турската икономика.

"И все пак Тръмп ще бъде посочен като виновен дори за високото ниво на инфлация в страната".

Политологът изрази мнение, че кризата в Турция няма да коства властта на Ердоган.

„Турското общество е твърде разединено. Недоволството към президента може да се засили, но няма да последват по-сериозни мерки“.

Според Стойчев налагането на мита от САЩ говори за неправилното използване на финансови и икономически инструменти от американския президент при провеждането на външната политика на страната.

„Колкото и да успява Тръмп до момента да трупа икономически ползи от воденето на търговската война и налагането на санкции, то в дългосрочен план всичко това ще даде своите негативни последици именно върху САЩ“.

Експертът посочи, че напрежението между Турция и САЩ вероятно ще доведе до нуждата от персонална среща между Тръмп и Ердоган и ново двустранно споразумение. Той припомни, че Тръмп се стреми именно към преразглеждането на старите и сключването на нови, двустранни договорки.

Според Стойчев членството на Турция в НАТО също ще остане факт, макар то да е само формално.

„Никой не може да принуди Турция да участва в една или друга операция на НАТО, а Тръмп така или иначе не разчита на страната като членка на Алианса“.

Очаквайте видео материал с целия разговор.