Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ще намерят ли рационално решение проблемите в гръцко-руските отношения?

Бойка Атанасова, български журналист в Атина, Светът е бизнес, 02.08.2018

22:00 | 2 август 2018
ойка Атанасова, български журналист в Атина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
ойка Атанасова, български журналист в Атина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В гръцкото медийно и политическо пространство случаят с изгонените руски дипломати на пръв поглед изглежда като приключен, но по-скоро е заглушен от трагедията с пожарите през последната седмица. Това коментира Бойка Атанасова, български журналист в Атина, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Действително никой не разбра какво се случи, защото самото гръцко правителство след скандала не даде повече никаква информация. Единственото, което успяхме да научим, е че са депортирани двама руски дипломати и е забранено влизането в страната на още двама руски граждани, тъй като са развивали шпионска дейност на територията на Гърция, финансирали са солунски дружества и са се опитвали да подкупят гръцки военни и хора на църквата чрез Света гора, за да обърнат гръцкия народ срещу споразумението, подписано от премиерите Ципрас и Заев. Гърците казват, че са записани видео документи, които доказват тази шпионска дейност, но нещата приключиха дотук“.

По думите ѝ от тогава досега няма никакъв друг отзвук по темата в гръцкото медийно и политическо пространство.

Гърците вярват, че стратегията за действие на Балканите между Путин и Ердоган напълно се припокриват и Турция в тандем с Русия се старае да обкръжи Гърция от север. Това ги притеснява и обяснява агресивността на тяхната реакция спрямо Русия, обясни журналистът.

Атанасова отбеляза, че Гърция продължава в съответствие с дългогодишната си политика да желае едни по-добри отношения, сътрудничество с Русия и да насърчава приятелското между двата народа.

„Това може да стане само ако двете страни уважават взаимно суверенитета си“.

Вижте повече във видеото.