Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Стивън Лилиуайт: Вече никой не пази вратите към славата на музикалната сцена

Стивън Лилиуайт, звукозаписен продуцент, в "Светът е бизнес", 22.05.2024

21:00 | 22 май 2024
Обновен: 21:58 | 22 май 2024
Автор: Галина Маринова

Днес живеем в един различен свят. Преди се правиха записи, а след това се отиваше на турне, за да се продават записите. В момента записът е като рекламната фланелка, която си купуваш. Обличаш фланелката веднъж или два пъти, купуваш новият албум на любимата си група и го слушаш веднъж или два пъти. Но всъщност продължаваш да си слушаш старите песни. Така правят парите си утвърдените музиканти. А за новите артисти има много други начини - Spotify, YouTube, TikTok - те всички са монетизирани. Това каза Стивън Лилиуайт, звукозаписен продуцент, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Лилиуайт е носител на Ордена на Британската Империя за заслуги към музиката и 6 награди “Grammy”. Продуцент е на легендарните U2 и Rolling Stones, както и на множество други, между които Siouxsie And The Banshees, Dave Matthews Band, Peter Gabriel, 30 Seconds to Mars, Morissey, Chris Cornell, The Killers, Crowded House, и др. Стивън Лилиуайт е в България за участие в тазгодишното издание на Българската музикална конференция SPIKE Bulgarian Music Showcase. Тя се провежда от 23 до 25 май в Пловдив.

"Имам големия късмет цял живот да работя с групи, чиято музика обичам. Обичам да избирам музикантите, с които работя на базата на това каква музика харесвам аз самият и никога не мисля за това дали групата ще е успешна. За сега, през последните 40 години, вкусът ми не ме е подвеждал, сподели звездният продуцент". 

Преди времето на интернет и мобилните телефони имаше хора, които държаха в ръцете си ключа към славата на музикантите. Сега вече няма такива хора. Музикалните лейбъли първо трябваше да те изберат. Първо минаваш през това. Подписваш договор, но когато направиш записа има само едно място, където хората можеха да те чуят - радиото. Чак когато преминеш през тези стъпки, ставаш известен, припомни Лилиуайт. 

"Сега вече няма "пазач на ключовете". Никой не пази вратите на славата и популярността и всеки може да пусне своята музика - в Spotify, в YouTube - и това не струва нищо. Има много повече музика и вече няма експерти, които да посредничат и да стоят между вас, като музикант и публиката".

Това генерално променя правилата на бизнеса и на играта. Имаше много творци, които направиха само една единствена добра песен, но единственият начин да я чуеш беше да си купиш CD, на което има още девет, но лоши песни, каза гостът. За работата на музикалния продуцент той сподели:

"Описвам работата си така: аз съм като капитан на кораб. Записът е нашият кораб. Навигирам работата така, че да стигне от точка А до точка Б и да акостира успешно. Има много добри кораби, но някои от тях, като Титаник, никога не стигат до крайната си дестинация. Това е работата в студиото. Моята работа е да направя качеството на записа възможно най-добро, така че музиката да звучи по възможно най-добрия начин".  

"За мен е много важно, когато видя групата, да разбера коя е слабата точка и да направя най-слабото звено по-силно, защото вярвам, че хората, когато са заедно, могат да работят, за да постигнат целта си. Един човек сам не може да направи нищо. Дори да е Стив Джобс".

Днес музикантите не разчитат на студийни записи по начина, по който това ставаше преди, обясни гостът. "Много повече пари се правят от концерти и турнета, но без записите няма как да има и турнета и доходи от там. За това трябва да има добри записи. Защото, когато музиката вече я има, има много начини да се правят пари, въпреки че днес светът е различен". 

Все още ли британската музикална сцена диктуват посоката на рок музиката?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.