Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България е ИТ лидер в региона, но последна по дигитализация на икономиката в ЕС

Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ, в "Светът е бизнес" 15.05.2024 г.

21:05 | 15 май 2024
Автор: Георги Месробович

България е ИТ лидер в Югоизточна Европа, но е на последно място по дигитализация в ЕС. Това може да се обясни с липсата на средства или в някои случаи желание от страна на бизнесите да направят този преход. Преходът е препятствие, което или ще бъде прескочено, или ще изостанем, тъй като в тази област не може да се действа бавно. Единственият начин да застанем на правилното място на тази промяна е да имаме нужния човешки талант това да стане, това коментира Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Chat-GPT 4.0, който бе представен в последните дни от OpenAI,  може да борави и да обработва текст, видео и аудио едновременно, което наподобява човешкият начин на разбиране на света, каза Димитров. Той допълни, че това отваря вратата за много употреби като AI асистенти и дори като помощно средство в образованието. Вижда се как за много кратко време изкуственият интелект се разви до много високо ниво, което ни оставя само да предполагаме какво следва.

Ролята на българските технологични компании е да помагат на останалите бизнеси в дигитализацията и технологичния преход. България е ИТ лидер в Югоизточна Европа, но е на последно място по дигитализация в ЕС. Това може да се обясни, заради малкият брой хора у нас или липсата на средства от страна на бизнесите да направят този преход. Гостът обясни, че вижда тенденция сред българските предприятия, която не смятат, че подобен ход е необходимост.

Преходът е препятствие, което или ще бъде прескочено, или ще изостанем, тъй като в тази област не може да се действа бавно.

„В света в момента се разтваря една огромна пропаст, в която ще има едни държави, които ще минат във 22 в., а едни други държави не само, че няма да са в 21 в., а ще се върнат назад. Тази промяна, която се случва на световно ниво е от ключово значение за национална сигурност – ние да се окажем от правилната страна на тази пропаст. Единствения начин да станем от правилната страна е да имаме нужният човешки талант това да стане. За да имаме нужният човешки талант ни трябват три неща – образованието, привличане на хора отвън, тъй като България е с ограничен ресурс и имаме и демографски проблеми и третото е да върнем не малък брой от нашите сънародници, които са в момента в други държави.“

В страната се повдигна темата за данъчно осигурителната рамка, като гостът обясни, че ако тя бъде променена, така че да се привлекат повече приходи от хората с по-висок доход, то това ще удари най-вече младите специалисти в областта на технологиите. Той допълни, че ако техните данъци се вдигнат те просто биха напуснали страната, а ако специалистите си тръгнат, то няма как да се направи подобен преход.

България страда по демографски показатели, но технологична интеграция и роботизация в различни сектори на бизнеса ще увеличат продуктивността и добавената стойност значително. Роботите-служители стават все по-реални и все по-близко до офисите, като се очаква в следващите десетилетия или по-малко това да е реалност. Гостът обясни, че когато има работно място с 1 човек и 10 робота, най-важното е квалификацията на този един човек.

Това води със себе си и темата за образованието, което е ключово за успеха или неуспеха на децата и бъдещето на страната. Гостът обясни, че само на ниво учители или изпълнителна власт този въпрос не може да се реши. Трябва всички хора да проумеят, че това е належащ проблем и трябва да се търси решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.