Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България е трета по ръст на БВП в ЕС за 2024 г. по прогноза на ЕК

Юлиян Войнов, икономист, в "Светът е бизнес" 16.02.2024 г.

21:01 | 16 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Изминалата 2023 г. бе добра за българската икономика, като не се сбъднаха песимистичните сценарии. Европейската комися прогнозира в зиманата си прогноза очакванията за растеж на България през 2024 г., който да е 2,8%, това идва на фона на миналата такава прогноза, която бе за 1,8%. Тази прогноза е третата най-добра в ЕС за 2024 г. Също така ние сме една от държавите в първата тройка по ръст на доходите, които са над инфлацията, така че реално в България реалните доходи се увеличиха, a не спаднаха, както очакваха прогнозите, това коментира Юлиян Войнов, икономист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Растежът на БВП на България за 2023 г. е изненада след като имаше много очаквания за сериозно забавяне, като очакванията за растеж на БВП бяха 1,1%, а след данните на НСИ, за четвърто тримесечие виждаме, че ръстът там е 1,6%, а средният за годината за сега е 1,8%, каза Войнов. Изминалата 2023 г. бе добра за българската икономика, като не се сбъднаха песимистичните сценарии, очакващи висока инфлация, нисък ръст на БВП и намаление на реалните доходи. Зимната прогноза на ЕК повишава очакванията си за растежа на България, като прогнозират ръст от 2,8%, което е третият най-добър растеж в ЕС за 2024 г.

Недоброто представяне на германската икономика се отразява на страните в Източна Европа, като в сравнение с други държави в региона страната ни се представи доста добре, каза гостът.

„Ние сме една от държавите в първата тройка по ръст на доходите, които са над инфлацията, така че реално в България реалните доходи се увеличиха, а не спаднаха, както очакваха прогнозите.“

Случващото се в съдебната система има и позитиви за инвестиционния климат у нас, тъй като до сега подобни разкрития са оставали без последици, като в момента не се очаква това да се повтори. Така даваме сигнал за оправяне на проблемните сектори на чуждестранните инвеститори. Гостът обясни, че сега може да наблюдаваме подобрение заради проевропейската политика, която се оценява от европейските ни партньори. Перспективата за българският кредитен рейтинг се повишава заради устремяването ни към еврозоната, като се очаква след като има сигурност по нашето членство, кредитният рейтинг на страната ни да се качи в зоната на „A” рейтингите. Това ще отвори вратите за съвсем друг тип инвеститори.

Виждат се силни промени и в енергийния сектор, като цените на енергийната борса са от около 100 лева за базова мощност. Гостът обясни, че това е възможно, защото у нас постъпиха много инвестиции свързани с ВЕИ, и реформите, предприети от съседките ни. Вижда се и сериозното намаляване на дела, произведен от ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Промените са много сериозни. Това, което ще стане в рамките на 2-3 години ще видим пълна либерализация на пазара, за България това е предвидено 2026 г. да се случи. Много по-голяма конкуренция, съвсем друг начин на работа на енергийната система, създаване изцяло на европейска енергийна система, където няма да има значение какви са отделните мощности в отделните държави, защото ще има единен пазар, който ще определя единна цена. Това ще доведе до използване на ВЕИ мощности, защото при единен европейски пазар, дори и в България да няма слънце, някъде другаде в Европа ще има и ние просто ще купуваме една и съща енергия в цяла Европа – на едни нормални цени, които ще са наложени в цяла Европа.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.