Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ярив Лернер: България става все по-популярна с културните си традиции по целия свят

Ярив Лернер, изпълнителен директор на "Ню Бояна филмс", в "Светът е бизнес", 09.02.2024

21:40 | 9 февруари 2024
Обновен: 09:49 | 12 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

България изглежда става все по-популярна със своите културни традиции по целия свят.  Хората започват да се интересуват от местни сюжетни истории. Това е интересен обрат, защото преди в България се правеха предимно сюжетни истории за чужбина и след това се изнасяха. Сега културата ви се разпространява по света. Един филм е толкова добър, колкото е добра историята му, неговият сюжет. Това каза Ярив Лернер, изпълнителен директор на "Ню Бояна филмс", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"В "Ню Бояна филмс" обикновено правим между пет и десет филма годишно, но освен това обслужваме и много други продукции - между 200 и 300 рекламни продукции. Освен това току що завършихме снимането на риалити шоу Runway Reels – Fashion on Film  ("Дефиле - от модния подиум до големия екран"). Концепцията зад него е подобна на "Американски топ модели", но вместо да търсим най-добрите модели, търсим модели с актьорски талант. Подбрахме 17 модела, като на всеки етап от състезанието те се обучаваха в различен аспект от актьорската игра, а победителят в шоуто участва във филмовата продукция "Утопия". Това е телевизионно шоу и ще се излъчва по Paramount+".

Попитан за бизнес модела и нивото на доходност на произвежданите в студиото филмови и други продукции гостът каза, че всички продукции задължително надскачат инвестицията в тях - постига се изравняване на приходи и разходи още преди да сме започнали. "Защото моделът, който използваме е първо да продаваме и след това да се прави. За това в известен смисъл рискът ни винаги е покрит. Другата страна вече е печалбата. Тя се базира на броя зрители и резултатите от боксофиса, както и от платените телевизионни канали. Повечето от тези печалби остават при дистрибутора, защото ние първо продаваме, а след това произвеждаме. Рисковото финансиране е на дистрибутора. Така че ако филмът се представи добре, тогава той получава голям процент възвращаемост". 

Гостът подчерта, че присъствието му в България, инвестицията, която е направена и начинанието, свързано с филмовото производство тук, е удовлетворяващо. "Щастливи сме от работата си в България. Успехът има много различни измерения и дефиниции. Имаме своите верхове и спадове, но все още сме тук, което значи, че правим нещата правилно".

Интересно е как "голямата маркетингова машина" влияе върху това кои заглавия ще бъдат хитови и може ли да повлияе някои заглавия "да потънат" без дори да се чуе за тях, коментира още събеседникът. "Това, което се случва е, че Marvel прави петгодишен план за това какви филми ще произведе и когато го правят, те резервират най-добрите дати в киносалоните. Те харчат много средства за маркетинг и е много трудно да се конкурирате с тях. Така че, ако имате филм, който не е франчайз по комикс и не е с герой, който се разпознава от всички, е много трудно да се състезаваш с тях".

"Ние направихме филм, който беше прекрасен, но в същата седмица излезе и "Отмъстителите" на Marvel. Маркетингът им изля цялата си сила, за да промотира "Отмъстителите" и никой дори не забеляза филмът, който ние пуснахме. Някои от филмите на „Киновселената на Марвел“ ((Marvel Cinematic Universe) са добри, други не са, но хората отиват да ги гледат, защото това вече е превърнато в навик".

"„Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“ или "Логан" са наистина добри филми и те поддържат жив интересът към филмите на „Киновселената на Марвел“ жив. Но повечето от тях гледате и след това веднага забравяте какво сте гледали. Един филм е толкова добър, колкото е добра историята му, неговия сюжет".

2024 година започна много силно, сподели гостът, с нов проект, свързан с обучаването на кадри за филмовата индустрия в собствената ни академия. "Имаме нужда от нови хора за индустрията, нови членове на техническите екипи и най-добрият начин да ги обучим е в практиката. Така че ние водим известен режисьор, наемаме професионален екип и водим студентите да се учат. Вече имаме планирани 11 такива филма, като един започваме да снимаме почти веднага, а още три - през март". 

В България вече работи закон, с който държавата връща част от парите, инвестирани за производсво на филми към чуждестранни продуценти, както се прави и в Румъния, и в Турция, и в Хърватия. Какво следва? Кои са хитовите филмови заглавия, постигнали забележителен успех по света, снимани напоследък в България? Ще има ли следваща продукция на "Рамбо" и може ли да бъде без Силвестър Сталоун? Защо в стачката на сценаристите в Холивуд "сценаристите спечелиха битката, но загубиха войната"? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.